Orosz-grúz háború

2008.08.07. 18:37

Fontosabb részletek
  • Háború tört ki Oroszország és Grúzia között csütörtökről péntekre virradóra.
  • Az egyre több áldozatot követelő orosz támadás válasz arra, hogy Grúzia fegyvereseket küldött a grúzokat folyamatosan támadó, szakadár Dél-Oszétia tartományba az alkotmányos rend helyreállítására.
  • Az oroszok gyakorlatilag kiszorították a Grúzokat Dél-Oszétiából, de a harcok nem csak ott, hanem Grúziában is folytak. A halálos áldozatok száma több ezerre tehető.
  • Az oroszok azt kommunikálják, hogy nem akarják Grúziát elfoglalni, csupán a korábbi, 1992-es határokat szeretnék betartatni.
  • Abházia, egy szintén szakadár, Grúzia melletti tartomány is beszállt a harcokba, katonái kedd délelőttre bekerítették a Kodori-szorosban állomásozó grúz erőket.
  • Szaakasvili, grúz elnök nemzetközi segítséget kért, de eddig érdemi támogatást nem kapott.
  • A legfrissebb hírek szerint (az oroszok mondják ezt) kedden befejeződtek a hadműveletek.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből.
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.
  • Oroszország ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mert Medvegyev orosz államfő szerint elérte a célját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Négy év alatt háborúvá érett az oszét-grúz viszály

    Dél-Oszétia már azelőtt kiszakadt Grúziából, hogy az függetlenné vált volna. 1992-re orosz támogatással de facto függetlenné is vált. 2004-ig béke volt, de akkor, az előző évben hatalomra került nyugatbarát grúz kormány kísérletet tett a szakadár területeken zajló csempészet megfékezésére. A szakadár államocska a grúz-orosz viszály középpontjába került, Grúzia folyton orosz beavatkozástól rettegett. Most, hogy a világ az olimpiával van elfoglalva, a grúz vezetés elérkezettnek látta az időt a szakadár terület megszállására.

    A kis piros foltért harcolnak.
  • Mihail Szaakasvili tűzszünetet ajánl Dél-Oszétiának. Az elmúlt napokban több alkalommal grúz fennhatóság alatt lévő területeket lőttek az szakadár tartományból. Autonómiát is ajánl az oszétoknak, ha hajlandók elfogadni a visszatérést a grúz államhoz. Válasz helyett az oszétok még intenzívebben lövik a grúz falvakat.
  • cikkünk a témában:

    Grúzia megtámadta Dél-Oszétiát

    Grúzia támadást indít az ország északi részén fekvő, 1992. óta de facto független, de senki által el nem ismert szakadár tartomány, Dél-Oszétia ellen. A szakadárok és a kormányalakulatok között 2004. óta gerjed a feszültség. Grúzia 2007-ben korlátozott katonai akcióval már visszafoglalta a szakadár területek egyharmadát, itt oszét vezetésű közigazgatást állított fel. A csütörtöki támadást az ország alkotmányos rendjének visszaállításával indokolták. Bővebben>>
  • cikkünk a témában:

    Chinvali ostroma

    A grúz kormányerők páncélosai reggelre körülzárják a dél-oszét fővárost, Chinvalit. Oszét források szerint a támadásnak civilek is áldozatául estek. Grúz források szerint az orosz hadsereg is bekapcsolódott a harcokba. Dél körül a grúz kormány háromórás tűzszünetet hirdet, hogy a civil lakosság elhagyhassa az ostromlott Chinvalit. Oroszország Dél-Oszétia függetlenségének elismerésével fenyegetőzik.
  • cikkünk a témában:

    Oroszország beavatkozik

    Péntek délután háromkor orosz páncélosok lépik át az orosz-grúz határt. Moszkva indoklása szerint a 150 páncélos békefenntartóik megsegítésére indult. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a grúz békefenntartók orosz társaikra támadtak. Az orosz sajtójelentések szerint tíz orosz békefenntartó életét vesztette. Grúzia agresszióval vádolja Oroszországot és önvédelemre készül. Orosz gépek grúz célpontokat bombáznak. A dél-oszét kormány több száz civil áldozatról, Lavrov orosz külügyminiszter etnikai tisztogatásokról beszél
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken hiába tárgyalt a háborúról, nem tudtak határozatot hozni. Az USA, Franciaország és Nagy-Britannia az oroszokat hibáztatbá az erőszak elszabadulásáért, míg Oroszország a grúzokat elítélő határozatot akar. (MTI)
  • Az amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Grúzia területi épségét. Tbiliszi környékén mintegy száz amerikai katona van, ők a grúz hadsereg kiképzésében vettek részt. (MTI)
  • A grúz külügyminisztérium közleménye szerint az orosz légierő lebombázta Poti kikötőjét. Poti stratégiailag nagyon fontos hely, ide érkezik ugyanis az azeri olaj. Grúziában néhány éve adták át azt a vezetéket, ami Baku környékéről Törökország felé vitte az olajat, a beruházásban komoly amerikai érdekeltség volt. Az olajszállítás most megszűnhet. (MTI)
  • Kína szombaton azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket Dél-Oszétiában. Liu Csian-csao külügyi szóvivő kijelentette: "Elvárjuk az érintett felektől, hogy a viszályt párbeszéd útján rendezzék, és óvják meg a békét és stabilitást". Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő szombaton Pekingben tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki előző este részt vett az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén. (MTI)

  • Grúz katonai források szerint az orosz légierő Gorit bombázta az éjjel. Sztálin szülővárosa csak 50 kilométerre van Dél-Oszétia fővárosától, és több grúz katonai bázis is van benne. Az oroszok három célpontot támadtak. Szemtanúk szerint a lakosság furva keresett menedéket a támadás első hullámakor.
  • Az Irakban szolgáló 2000 grúz katonát azonnal kivonják, és harcba küldik őket az oroszok ellen. A grúz kormány azzal fenyegeti az oroszokat, hogy ezek az egységek nagyon erősek. (MTI)

    2003-ban, a rózsás forradalomban hatalomra került Mikhail Szakasvili elkezdte kampányát Grúzia területi egységének helyreállításáért
  • Oroszország erősítést küld Grúziába. Medvegyev orosz elnök szerint a csapatokra azért van szükség, hogy békére kényszerítsék Grúziát. (MTI)
  • Vlagyimir Boldirev orosz tábornok szerint az orosz erők szombaton elfoglalták a déloszét fővárost, Chinvalit. A mostani háború a város grúz ostromával kezdődött. (MTI)
  • A dél-oszét kormány szerint legalább 1500 civil meghalt az eddigi harcokban. Független tudósítók is több száz halottról beszélnek, a 30 ezer lakosú Chinvali egy része romokban hever. Az orosz hadsereg szombat reggel 15 katona elvesztését jelentette be, a grúz hadseregnek pedig 30 katonája esett el. (MTI)
  • Az orosz hadvezetés megerősítette, hogy a grúz légvédelem lelőtte egy Szu-25 és egy Tu-22 típusú harci repülőgépüket. (MTI)
  • A BBC tudósítója szerint nagyon rossz a helyzet a két legtöbbet támadott város kórházaiban. A grúzok által szétlőtt Chivaliban és az oroszok által bombázott Goriban is megteltek a kórházak. A grúzok Oszétiából mentőkkel Tbiliszibe szállítják a sebseülteket, mert a helyszínen már nem tudják ellátni őket. Goriban pánik tört ki a bombázás kezdetekor, katonák és civilek kétségbeesve kerestek menedéket. A Chivaliban maradt civilek óvóhelyeken vannak csütörtök este óta.
  • Mihail Szaakasvili hivatalosan is bejelentette a hadiállapotot Grúzia és Oroszország között. A grúz elnök szerint erre az orosz bombázások adtak okot. Az elnök felkérte a parlamentet, hogy döntsön a rendkívüli állapot kihirdetéséről. (France 24)
    Kiégett grúz tank
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint azok tehetnek a mostani vérontásról, akik felfegyverezték Grúziát. Ezzel az USA és Izrael felelősségére utalt, hiszen mindkét ország sok fegyvert adott el az utóbbi években a grúzoknak. Az orosz külügyminiszteréium egy másik közleményében külön foglalkozott Ukrajna felelősségével, mert az ortoszok szerint az ukránok "tetőtől talpig felfegyverezték" a grúz hadsereget. (Reuters)
  • Humanitárius katasztrófa van a térségben, mondta az orosz elnök. Dél-Oszétia lakosságának mintegy fele, 30 ezer ember menekült át Oroszországba az elmúlt két napon. A határ mentén egy sátortáborban kétezer embert tudnak elhelyezni közülük egyelőre. Moszkva élelmiszert és egyéb felszereléseket küldött a térségbe. (AP)
  • Mihail Szaakasvili grúz elnök azonnali tűzszünetre szólított fel. Szerinte orosz invázió zúdult országára. (MTI)
    Orosz légitámadás Grúziában
  • cikkünk a témában:

    Orosz csapda ez a háború?

    A mostani háború első látásra olyan, mintha Grúzia öngyilkosságra készült volna: megtámadták az oroszok által védett kicsi Dél-Oszétiát. A helyzet ennél bonyolultabb, sok jel utal arra, hogy Oroszország tudatosan provokálta ki a grúz hadsereg támadását.
  • Az orosz légierő szombaton bombázta Abházia grúz ellenőrzés alatt álló térségét - jelentette a grúz televízió. Az orosz támadás a Kodori-szorosban fekvő Szakeni és Kvapcsara falvakat érte. Abházia - Dél-Oszétia mellett - a másik olyan régiója Grúziának, amely a 90-es évek elején kinyilvánította elszakadását. Azóta jelentős anyagi támogatást kap Oroszországtól. (MTI)
  • A Grúzia elleni, a déloszét területeken kívüli orosz támadások a válság veszélyes eszkalációját jelenthetik, ezért a bombázások azonnali leállítására szólította fel Moszkvát szombaton George Bush. A pekingi olimpián tartózkodó amerikai elnök azt mondta, nagyon aggasztja a grúziai helyzet. Az orosz támadások a fegyveres konfliktus övezetétől távol eső grúz régiókban történnek, ami a viszály veszélyes eszkalációját jelenti. Hozzátette, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi egységét, és egyben felszólította Oroszországot, vessen véget a bombázásoknak.(MTI)

  • A grúz parlament jóváhagyta az államfő rendeletét a hadiállapotról, amely szombaton a kaukázusi ország egész területén életbe lépett. Hatálya egyelőre 15 napig tart.
  • Abház szeparatisták offenzívát indítottak szombaton, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a Kodori-szoros térségéből. Szergej Samba abház külügyminiszter közlése szerint az abházok repülőgépekről végrehajtott bombázással és tüzérségi támadásokkal vették fel a harcot a szoros északi szakaszán elhelyezkedő grúz erőkkel. Abházián belül ez az egyetlen terület, amely még a grúz kormány fennhatósága alatt áll.

    Abházia - Dél-Oszétia mellett - a másik szakadár régiója Grúziának; függetlenségét még a 90-es évek elején kiáltotta ki, de azt egyetlen állam sem ismerte el. Oroszország viszont erkölcsi és anyagi támogatásban részesíti a térséget, amelynek lakosai részben orosz útlevéllel is rendelkeznek.

    Képek a grúz Gori bombázásáról
  • A Külügyminisztérium információi szerint jelenleg nincsenek magyar turisták vagy üzletemberek Grúziában, és nem is javasolják, hogy magyarok utazzanak az országba. Az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban tíz magyar teljesít szolgálatot, ők jól vannak. A magyar külügyminisztérium aggodalommal figyeli a Dél-Oszétiában kirobbant konfliktust; Magyarország szerint minden eszközzel meg kell akadályozni a harcok folytatódását.(MTI)

  • A grúz erők szombaton visszaverték az abház szakadárok támadását a Kodori-szoros térségében - közölte Mihail Szaakasvili grúz elnök. "Kapcsolatban állok azokkal, akik biztosítják a szoros biztonságát" - mondta az államfő David Bakradze grúz parlamenti elnökkel és az ellenzéki parlamenti frakciók vezetőivel találkozva. "Minden támadást visszavertek ma a szorosban" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "a grúz fél képes megvédeni a Kodori-szoros felső részét bármilyen támadás ellen". (MTI)

  • A dél-oszétiai konfliktus miatt a washingtoni külügyminisztériumba kérették szombaton az orosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes a megbeszélésen a katonai cselekmények beszüntetésére szólította fel Alekszander Darcsijevet. Az Egyesült Államok elítéli az orosz rakétatámadásokat és bombázásokat, amelyek polgári lakosokat fenyegetnek. A támadások veszélyes és aránytalan eszkalációját jelentik a feszültségnek, mivel a dél-oszétiai konfliktus színterétől távoli térségben zajlanak - figyelmeztetett az amerikai diplomata.

    (MTI)
  • A dél-oszétiai fegyveres konfliktust az interneten is vívják: az éjszaka hackerek megtámadták a grúz külügyminisztérium honlapját, a főoldal szokásos megjelenése helyett az oda klikkelők Mihail Szaakasvili elnök portréját láthatták Hitler közismert bajuszkájával. A tettesek egyelőre ismeretlenek. A Tbilisziben lévő orosz nagykövetség munkatársai viszont azt mondták: Grúzia területén letiltották az összes .ru doménnévvel működő honlapot. (MTI)

  • A grúz vezetés által kiváltott tragikus válságból kivezető egyetlen út az, ha Tbiliszi kivonja csapatait a konfliktusövezetből, újra tartja magát a megállapodásokhoz, visszatér a tárgyalásokhoz, és mindenekelőtt aláírja az erőszak elkerüléséről szóló, kötelező érvényű egyezményt - mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök a George Bush amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben. A beszélgetés során Bush aggodalmát fejezte ki, a feszültség csökkentésére és a konfliktus diplomáciai úton történő rendezéséhez való visszatérésre szólított fel. (MTI)