Bőrfejűek a rendőrök ellen – március 15. a világsajtóban

2007.03.16. 16:11
A szomszédos országok sajtótermékei nagy terjedelemben foglalkoztak a március 15-i budapesti eseményekkel, a tengertúli lapokban azonban sehol nem jelent meg tudósítás. A hírügynökségek részletesen beszámoltak a csütörtök késő esti összecsapásokról is.

Bőrfejűeknek, szélsőségeseknek, szélsőjobboldaliaknak minősítették a Budapestről tudósító világhírügynökségek azokat a tüntetőket, akik csütörtökön az esti órákban összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A hírügynökségek részletesen beszámoltak a csütörtök késő esti összetűzésekről többek között megemlítve, hogy a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a hevenyészett utcai barikádokat felállító, szemeteskukákat felgyújtó tömeg feloszlatására.

Az AP szerint sokkal nagyobb tömeg vett részt a Fidesz ünnepi megemlékezésén, mint egyesek várták azután, hogy a kormány arra figyelmeztetett, hogy szélsőségesek a csütörtöki rendezvények bomlasztására készülnek. A Reuters százezerre tette az ellenzéki rendezvény résztvevőinek számát, és azt írta, hogy radikális csoportok is voltak a Fidesz nagygyűlésén. A Reuters úgy vélte, hogy a csütörtöki volt a legnépesebb ellenzéki rendezvény a Gyurcsány Ferenc hatalomból való kiszorítását célzó, a múlt év végén kezdett kampány óta.

Súlyos rendzavarásokról beszélnek az osztrákok

Az osztrák lapok közül a liberális Der Standard Súlyos rendzavarások Budapesten címmel az első oldalán jelentetett meg fényképet egy füstölgő utcai torlaszról. A független Kurier egy olyan fényképpel illusztrálta beszámolóját, amelyen hat, náci karlendítéssel pózoló, sálakkal és kendőkkel eltakart arcú fiatal látható.

A Die Presse konzervatív napilap szerint már délután megmutatkozott, hogy mennyire feszült a helyzet, amikor Demszky Gábor budapesti főpolgármester esernyők védelmében tudta csak elmondani ünnepi beszédét. A cikk szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jól tudta, hogy rá is hasonló paradicsom- és tojáseső zúdulna, így ünnepi beszédét nem a nyilvánosság előtt mondta el. A tudósító véleménye szerint a széles nyilvánosság rezignáltsággal reagál a politika polarizáltságára.

Az összetartozás érzése hiányzott

Az összetartozás érzése hiányzott Magyarországon a nemzeti ünnepen, nem volt igazán jó érzés e napon magyarnak lenni, ez a gondolat jelent meg pénteken a romániai magyar sajtó hasábjain. Az Új Magyar Szó munkatársa Sólyom László erdélyi útjának tükrében értékelte a budapesti eseményeket, és emlékeztetett arra, hogy Tempfli József katolikus megyéspüspök azt mondta a magyar államfőnek, hogy ezzel a látogatásával sikerült helyrehozni a december 5-i népszavazás kedvezőtlen hatását.

Az erdélyi Krónika hasábjain Balogh Levente megállapítja, hogy az idei március 15-én nem volt igazán jó érzés magyarnak lenni. A politikai szembenállás a mindennapok szintjére is átszivárgott, 2004. december ötödike óta pedig a határon túli magyarok többsége még akkor sem tudna szimpatizálni a jelenlegi magyar kormányfővel, ha az úgy döntene, hogy komoly, a nemzet összetartozását hangsúlyozó változásokat kívánna bevezetni a magyar-magyar kapcsolatokban.

A román lapok közül az Adevarul tudósított a budapesti eseményekről, bár az esti összecsapások már nem érték el a lapzártát. "Tiltakozás és pfujolás Magyarország nemzeti ünnepén" – olvasható a címben. A lap külön keretes kis anyagban azt írja, a magyarok haragszanak amiatt, hogy Sólyom László Erdélyben ünnepelte az évfordulót. A Ziarul Financiar és a Ziua tényszerű tudósítást közölt a magyarországi ünnep eseményeiről.

Magyarország a megmentőjére vár

Az 1848-49-es magyar forradalomra való megemlékezések csütörtökön Budapesten kormányellenes tüntetésekbe torkollottak, és a kirobbant rendzavarások beárnyékolták a nemzeti ünnepet, mutat rá a pénteki cseh sajtó, amely saját kommentárok nélkül terjedelmes beszámolókban foglalkozott a magyarországi eseményekkel. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap ugyanakkor Magyarország a megmentőjére vár cím alatt egész oldalas elemzésben foglalkozott a magyarországi belpolitikai és gazdasági helyzettel.

A német Die Welt napilap arra emlékeztetett, hogy hetek óta tartani lehetett az erőszakos cselekmények újabb kitörésétől. Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján lezajlott zavargások óta különböző csoportok erre a napra az erőszakos cselekmények felújításával fenyegetőztek. A budapestieknek azonban elegük volt ebből. Menekülésük – mint a Die Welt írta – ezúttal azt jelentette, hogy a lábukkal szavaztak. A Die Welt úgy értékelte, hogy az elmúlt időszak Gyurcsány elleni tiltakozásai nemzeti-soviniszta vonásokat öltöttek.

A vezető amerikai napilapokban egyetlen szöveges beszámolót sem lehetett olvasni a március 15-i magyarországi ünnepi megemlékezésekről, illetve a tüntetésekről. Csak a jobboldali The Washington Times közölt egy képet, amely azt a pillanatot örökítette meg, amikor a beszédet mondó Demszky Gábort esernyővel védik a feléje repülő tojásoktól. A fotó aláírása szerint a Gyurcsány Ferenc lemondását követelő szélsőjobboldali és neonáci tüntetők zavarták meg a politikus szónoklatát. A március 15-i békés ünneplés reményét a randalírozók és a rendőrök közötti összecsapások foszlatták szét, olvasható a kép alatt.