Betegsége előtt készültek a Kim Dzsongilről bemutatott fotók

2008.10.12. 14:18
A 66 éves észak-koreai vezető augusztus 14. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Az egyik észak-koreai televízió által Kim Dzsongilről közölt, dátumozatlan fotók még az észak-koreai vezető augusztus közepén bekövetkezett szélütése előtt készültek - állította vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

"A Kim Dzsongilről készült fotók természeti hátterének elemzése azt bizonyítja, hogy azok júliusban vagy augusztusban készültek, de nem tudni, melyik évben" - idézett a Yonhap egy dél-koreai titkosszolgálati forrást. Utóbbi szerint a negatívok még az észak-koreai vezetőn augusztus közepén végrehajtott, feltételezett műtét előtt készültek.

A Csoszun Csung-Ang tv szombaton 10 fényképet közölt Kim Dzsongilről, amint látogatást tesz az észak-koreai néphadsereg egyik női tüzér alakulatánál. A vizit dátumát nem adták meg.

A 66 éves észak-koreai vezető augusztus 14. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Nem jelent meg a szeptember 9-i nagy díszszemlén sem, melyen az észak-koreai kommunista rendszer fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték, tápot adva a szóbeszédnek, hogy egészségi állapota megromlott.

A dél-koreai hatóságok szerint Kim Dzsongilt megoperálták, de felépülőben van. Phenjan határozottan cáfolta, hogy a kedves vezető egészségével kapcsolatban bármilyen gond merült volna fel.