Külföldre menekült a kirgiz választási bizottság elnöke

2008.09.26. 21:21
Kurmanbek Bakijev elnök pénteken leváltotta a központi választási bizottság elnökét, legalábbis a hivatalos közlemény szerint ennyi történt. A kormány bírálói azt állítják, hogy Bakijev elnök manipulálni igyekszik az októberi választásokat, hogy pártja képviselői jussanak vezető szerephez a helyi kormányzatokban.

A kirgiz elnök pénteken menesztette egyik leghűségesebb szövetségesét, a központi választási bizottságot vezető Klara Kabilovát. Kurmanbek Bakijev elnök hivatalának közleménye nem tért ki a döntés okára. Ellenzéki pártok ugyanakkor sajtótájékoztatójukon azt állították, hogy Kabilova elmenekült a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságból, miután halálosan megfenyegette őt az elnök fia.

Egy videós nyilatkozatban, amelyet újságírók közt kiosztottak, egy Klara Kabilovaként azonosított nő azt mondja, azután mondott le posztjáról, hogy az államfő fia, Maxim Bakijev megpróbálta őt rávenni, hiúsítsa meg az október 5-re kitűzött helyhatósági választások ellenzéki kampányát.

Damir Liszovszki, a választási bizottság ügyvivő elnöke kétségbe vonta az ellenzéki sajtótájékoztatón elhangzott állítást, és értetlenségét fejezte ki Kabilova nyilatkozata kapcsán. Egyúttal szakértelem hiányával és a testület pénzügyeivel való visszaélésekkel vádolta meg a központi választási bizottság menesztett vezetőjét.

A kormány bírálói azt állítják, hogy Bakijev elnök manipulálni igyekszik az októberi választásokat annak érdekében, hogy pártjának, az Ak-Dzsolnak a képviselői jussanak vezető szerephez a helyi kormányzatokban, és ezzel elháríthassa annak a veszélyét, hogy idén télen újabb utcai tiltakozások kezdődjenek.

A folyamatos áramhiány és a rohamosan emelkedő élelmiszerárak széles körben elégedetlenséget váltottak ki az igen szegény Kirgizisztánban. Bakijevet 2005 márciusában választották elnökké, miután hosszan hatalmon lévő elődje, Aszkar Akajev a fővárosban kirobbant súlyos zavargások miatt távozni kényszerült. A Magyarországnál kétszer nagyobb területű, de alig több mint ötmilliós ország azóta is politikai instabilitással, romló közbiztonsággal és hatalmas költségvetési hiánnyal küszködik. Politikai elemzők ezzel együtt arra számítanak, hogy az Ak-Dzsol szerzi meg a választásokon betölthető, összesen 491 helyi kormányzati poszt többségét.