Külföld

El kell dönteni, hogy Arafat terrorista-e?

Barak szerint a Palesztin vezető úgy néz ki, mint egy terrorista

2002. 01. 23., 07:09 | Frissítve: 2002. január 23., szerda 08:05

Barak volt izraeli elnök szerint hiába adtak többször is lehetőséget Arafatnak, mégis úgy mozog, úgy színlel, és úgy is néz ki, mint egy terrorista. Washington szerint Arafatot felelősség terheli azért, hogy a Palesztin Hatóság vezetéséből többen érintettek a terrorakciókban.

Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök szerint most már ideje levonni a következtetéseket Jasszer Arafat magatartásából, és el kell dönteni, hogy "terrorista-e" a Palesztin Hatóság vezetője.

"Úgy néz ki, mint egy terrorista, úgy mozog, mint egy terrorista, úgy színlel, mint egy terrorista. Lehet, hogy tényleg terrorista" - mondta Barak Arafatról, akivel 2000 nyarán, izraeli kormányfőként hajszál híján megállapodásra jutott az izraeli-palesztin megbékélés alapkérdéseiben.

Barak a földön jár

Barak azután beszélt az újságírók előtt, hogy Washingtonban saját kérésére találkozott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. A volt izraeli miniszterelnök szerint az izraeli és az amerikai vezetők az elmúlt évtizedben újra és újra "lehetőséget adtak" Arafatnak, de most már "mindkét lábbal a földön állva, realistának kell lenni".

Powell a maga részéről azt a korábbi amerikai közlést erősítette meg, hogy az Izrael által elfogott, fegyvereket szállító hajó ügyében ő maga látott ugyan olyan jelentést, amely a Palesztin Hatóság érintettségére utal, de olyat nem, amely közvetlenül Arafat személyéhez kapcsolódna.

Washington szerint Arafat felelős

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője, Richard Boucher, keddi sajtótájékoztatóján ezt azzal egészítette ki: Arafat felelősséget visel azért, hogy a Palesztin Hatóság vezetésének magas szintjén többen érintettek az ügyben.

Boucher egyúttal elítélte a keddi nyugat-jeruzsálemi terrorcselekményt, amelyben 16 ember sebesült meg.

hirdetés

N; N;
hirdetés