Külföld

Megtagadták a lemondást Arafat biztonsági főnökei

A konfliktus Arafat pozícióvesztését is jelentheti

2002. 07. 03., 17:30 | Frissítve: 2002. július 03., szerda 18:08

Megtagadta a lemondást két Arafat reformjai keretében leváltott biztonsági főnök. Az elhárítás és a rendőrség vezetőjének gesztusa egyértelműen jelzi Arafat vezető szerepének meggyengülését. Arafat a vezetőcseréktől politikai túlélését reméli.

Megtagadta a lemondást a két legnagyobb hatalmú palesztin biztonsági főnök, akiket Jasszer Arafat palesztin elnök a nyugati nyomásra elkezdett reformjai keretében váltott le. Nem mondok le, ez az üzenetem Arafatnak - nyilatkozta Dzsibril Radzsub, a ciszjordániai elhárítás vezetője a BBC-nek.

Nyílt kihívás

A biztonsági vezető gesztusa nyílt utalás Arafat meggyengült helyzetére, véli a BBC jeruzsálemi tudósítója. Az elhárítás főnökeként Radzsub felel a palesztin terroristák izraeli célpontok elleni támadásainak megakadályozásáért. Radzsub és Arafat között már többször is volt nézeteltérés, egyik vitájuk során a palesztin elnök fegyverrel fenyegette meg a biztonsági főnököt.

Radzsub mellett Arafat leváltotta Gazi Dzsabali rendőrfőnököt és a palesztin polgári védelem főnökét, Mahmud Abu Marzukot is. Dzsabali szintén megtagadta a lemondást. A leváltások Arafat száz napos reformprogramjának részét képzik, melynek célja a nemzetközi támogatás elnyerése, illetve saját vezető pozíciójának megerősítése.

Arafatnak mennie kell

Múlt hét hétfőn Bush amerikai elnök kijelentette: addig nem lehet szó az önálló palesztin állam megalakításáról, amíg meg nem reformálják a Palesztin Hatóságot. Az amerikai elnök szerint jelenlegi formájában a palesztin vezetés nem hatékony, és "átitatja a korrupció". Az Egyesült Államok kormánya azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem tekinti többé tárgyalópartnernek palesztin elnököt. Bush beszédében - burkolt formában bár - Arafat leváltására szólított a jövőre esedékes palesztin választásokon.

hirdetés

N; N;
hirdetés