Külföld

Betlehemi karácsony Arafat nélkül

Beszünteti az öngyilkos merényleteket az Iszlám Dzsihád

2001. 12. 25., 13:49 | Frissítve: 2001. december 25., kedd 14:25

Hétfő délután a palesztinai Betlehem városában - amely a keresztény hagyomány szerint Jézus Krisztus szülőhelye - megtartották a karácsonyi ünnepségeket. Az eseményen nem vehetett részt Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke. Karácsony első napja újabb erőszakot hozott, két halottal. Az Iszlám Dzsihád viszont bejelentette: beszünteti az öngyilkos merényleteket.

Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén 1995 óta első ízben Jasszer Arafat palesztin vezető jelenléte nélkül kezdődtek meg hétfőn délután a karácsonyi ünnepségek.

Az európai és amerikai közbenjárások ellenére Izrael nem engedélyezte a palesztin elnöknek, hogy részt vegyen a szokásos karácsonyi misén a palesztin fennhatóságú városban. Az izraeli hatóságok Rehavam Zévi izraeli idegenforgalmi miniszter gyilkosainak letartóztatását szabták feltételül ahhoz, hogy izraeli területen át Betlehembe engedjék utazni a Rámalláhban tartózkodó Arafatot.

A Vatikán elítélte és önkényes lépésnek nevezte, hogy Izrael nem engedélyezte Arafat részvételét a betlehemi misén. Móse Kacav izraeli államfő is hasztalanul járt közben Ariel Saron miniszterelnöknél a látogatás engedélyezése érdekében. Arafat egyébként hetek óta gyakorlatilag házi őrizetben van Ramallahban, mert az izraeliek lelőttek helikoptereit, szárazföldön pedig a blokád miatt lehetetlen közlekedni.

Beszünteti az öngyilkos merényleteket az Iszlám Dzsihád

Az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet kedden bejelentette, hogy leállítja fegyveres támadásait Izrael ellen, beleértve az öngyilkos merényleteket is. A Dzsihád már korábban jelezte, hogy gondolkodik a támadások szüneteltetésén, amit most azzal indokoltak, hogy nem akarják megbontani a palesztin egységet, és nem akarnak ürügyet nyújtani Izraelnek a Palesztin Hatóság elleni újabb fellépésre. A Hamász már a múlt héten bejelentette, hogy "további rendelkezésig" szünetelteti az izraeli célpontok elleni akcióit.

Karácsony első napja: két halott, négy sebesült

Kedden reggel újabb összecsapásokra került sor a megszállt területeken. A jordán határon agyonlőttek egy izraeli katonát, másik négyet pedig megsebesítettek. Az izraeliek a támadókat üldözve állítólag átkeltek a Jordánon, de Ammanban ezt cáfolták, mint ahogy azt is, hogy Jordánia területéről nyitottak volna tüzet az izraeli katonákra. Ezzel egy időben Nábluszba izraeli harckocsik hatoltak be, palesztin szélsőségeseket üldözve. Ugyanitt előállították az Iszlám Dzsihád nyolc tagját. Szintén Ciszjordániában az izraeli katonák lelőttek egy palesztin fegyverest.

Komor karácsony Betlehemben

Az AP jelentése szerint Arafat "eltiltása" miatt komor hangulatban zajlott le a betlehemi Jászol téren szokásos karácsonyi körmenet, amelyet Michel Szabbah latin pátriárka, a katolikus egyház legfőbb szentföldi méltósága vezetett. Sok helyi keresztény azt mondta, hogy haragszik Ariel Saron izraeli miniszterelnökre, amiért megtiltotta Arafat utazását.

A folytatódó erőszak miatt Betlehem városa lemondott arról, hogy megtartsák a nemzetközi kórusok szokásos karácsonyi koncertjét. A dpa jelentése szerint a város sokkal kevésbé van feldíszítve, mint a korábbi években. Csak a Jézus születése templom előtt áll egy feldíszített karácsonyfa, míg a Jászol téren palesztin zászlók és Arafat képmása látható.

Michel Sabbah jeruzsálemi latin pátriárka és több más keresztény vallási méltóság hétfőn délelőtt szolidaritási látogatást tett Jasszer Arafatnál a ciszjordániai Rámalláhban, és méltánytalanságnak nevezte azt, hogy a palesztinoknak megszállás alatt kell élniük.

Izraeli katonák megállították és átkutatták a keresztény egyházi konvojt, miután az az Arafatnál tett látogatás után távozott Rámalláhból. Az izraeliek Arafat után kutattak, mivel hírszerzési értesülések voltak arról, hogy a palesztin vezető esetleg a keresztény egyházi küldöttséghez csatlakozva próbálna meg titokban mégis Betlehembe jutni - írta a Reuters.

hirdetés

N; N;
hirdetés