Külföld

Izrael mégis elfogadta az amerikai tárgyalási javaslatot

Arafat feltételes igent mondott Clinton tervére

2001. 01. 03., 20:39 | Frissítve: 2001. január 03., szerda 21:24

Az izraeli kormány szerdán este úgy döntött, hogy elfogadja az amerikai tárgyalási javaslatot, és küldöttséget meneszt Washingtonba a palesztinokkal folytatandó megbeszélésekre.

Ehud Barak kormányfő minisztereinek egy csoportjával rendkívüli ülést tartott Jeruzsálemben, és ezen mérlegelték azt a tényt, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető hosszú habozás után és fenntartásokkal ugyan, de elfogadta a leköszönő amerikai elnök javaslatát, amely Clinton elképzelései szerint egy széles körű béketárgyalási folyamat kezdetét jelenti. A szűkített kormánytalálkozón döntöttek úgy - az izraeli televízió jelentése szerint -, hogy utazzék küldött Washingtonba. Politikai forrás szerint a tárgyalásokban roppant tapasztalt Gilád Ser, Barak kabinetfőnöke lesz a delegációvezető.

Barak korábban még nemet mondott

Barak nem sokkal korábban még azt tudatta, hogy nem hajlandó Washingtonba utazni, és megszakít minden kapcsolatot a palesztin illetékesekkel. Clintonnal folytatott telefonbeszélgetése után értésre adta azt is, hogy megítélése szerint az amerikai elnök és Arafat találkozóin nem született áttörésértékű megállapodás.

Arafat amerikai tárgyalóküldöttségétől származik az az értesülés, hogy a palesztin vezető elfogadta az amerikai gyámkodás mellett lefolytatandó tíz-tizenkét napos intenzív palesztin-izraeli tárgyalássorozat ötletét. A palesztin vezető személyesen várhatóan csütörtökön, az arab országok külügyminisztereivel tervezett találkozója után tesz nyilatkozatot.

Az izraeli külügyminiszter szerint csoda történne, ha a két fél még Clinton mandátumának közelgő lejárta előtt aláírna egy békeegyezményt. A Stockholmban tárgyaló Slomo Ben Ami arra is rámutatott, hogy fontos lenne mielőbb csökkenteni az erőszakot a Közel-Keleten, mert fegyvertűzben szerinte nem lehet tárgyalni.

hirdetés

N; N;
hirdetés