Külföld

Izrael elutasította a szaúdi béketervet

2002. 03. 28., 15:01 | Frissítve: 2002. március 29., péntek 13:41

Az arab államok által egyhangúlag elfogadott szaúdi béketervet Izrael elutasította-jelentette a BBC. Eközben a Hamász katonai szárnya közleményében azzal fenyeget, hogy a netánjai terrorakció után a "merényletek valóságos hullámát" fogja elindítani Izrael ellen.

Izrael elutasította azt az arab államok által elfogadott béketervet, amelyet Abdullah szaúdi koronaherceg terjesztett be. A béketerv értelmében az arab államok rendeznék viszonyukat Izraellel és teljes békét ajánlanak, ha Izrael kivonul az 1967-ben megszállt területekről. A tervezet a palesztin menekültek sorsát is kezelni próbálja. Ehhez az ENSZ határozatok és a Jeruzsálem központtal létrehozandó független palesztin állam nyújtana segítséget.

A bejrúti határozat azt is tartalmazza, hogy a palesztin menekülteket nem azokban az országokban telepítik le, ahol jelenleg is élnek. Izraelnek feltételek nélkül kell elfogadnia a határozatot ahhoz, hogy az arabok és izraeliek békében egymás mellett tudjanak élni - jelentették be a résztvevők. Emanuel Nachson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a szaúdi béketerv nem lehet kiindulópont, és Izrael állam megsemmisüléséhez vezetne. Hozzátette, nem tudják azt elfogadni, hogy "létrehozzanak egy önálló palesztin államot, eközben pedig a palesztinok elárasszák Izraelt".

A határozat támogatásához és az Izraellel folytatandó tárgyalásokhoz felállítandó bizottság felállításához a nemzetközi közösségek segítségét kérték a résztvevők. A bizottságnak az arab államok, a muzulmán országok és az ENSZ Biztonsági Tanácsának képviselőit is magában kell foglalnia.

A tervezet jóváhagyásának hírével egyidőben a palesztin hatóságok kiürítették épületeiket Ramállahban, mert a szerda esti netanjai merénylet izraeli megtorlásától tartanak.

A Hamász is fenyeget

A Hamász palesztin radikális iszlám fegyveres csoport katonai szárnya csütörtökön azzal fenyegette meg Izraelt, hogy a 20 emberéletet kioltó netánjai terrorakció után a "merényletek valóságos hullámát" fogja elindítani Izrael ellen. A csütörtök délben kiadott közleményében az Ezzedin el-Kasszám Brigádok megállapítja, hogy az Abdel Baszet Odeh által egy netánjai szállodában végrehajtott hadművelet része volt a brigádok küzdelmének, de csak mérsékelt csatája a terrorista Saron és náci kormánya ellen indított hadjáratának.

"A bejrúti arab csúcsértekezlettel időben egybeeső hadműveletünk világos üzenet az arab vezetőknek: népünk tudja, miként szerezze vissza szülőföldjét és jogait" - olvasható a terrorszervezet közleményében, amely a továbbiakban jelzi: mindaddig folytatja merényleteit, amíg "Izrael ártatlan palesztin gyermekeket, asszonyokat és öregeket öldös".

hirdetés

N; N;
hirdetés