Külföld

Véget érhet a betlehemi ostromzár

Saron: Arafatnak köze van az öngyilkos merényletekhez

2002. 05. 06., 08:57 | Frissítve: 2002. május 06., hétfő 10:55

Amerikai és brit közvetítés eredményeként elvonulhatnak a Születés Templomában menedéket keresett palesztinok. A palesztinok a terroristák egy részét Olaszországba száműzik, 35 embert pedig a Gáza-övezetbe szállítanak.

Izraeli és palesztin illetékesek közölték, hogy véget ér a betlehemi Születés Templomának ostroma. A templomot április másodika óta izraeli harckocsik és katonák veszik körül - emlékeztet a BBC.

Újabb palesztin halottak
A Gáza-övezetben két palesztint öltek meg egy tűzharcban az izraeli katonák. Az összecsapásban a zsidó állam két katonája is megsebesült. Közben egy ciszjordániai városban őrizetbe vették a Hamász nevű radikális palesztin szervezet két feltételezett tagját. Nem sokkal korábban Nábluszba vonultak be az izraeli erők, ahol három feltételezett palesztin terroristát tartóztattak le.

Olaszországi számüzetésbe küldenek néhány palesztint

Összesen több mint 120 személy keresett menedéket a templomban, közülük a megegyezés szerint mintegy tíz, Izrael által keresett, magas rangú palesztin ellenállót őrizettel négy évre Olaszországba visznek, további mintegy 40 embert ugyancsak őrök kíséretében a Gáza-övezetbe szállítanak, s ott palesztin bíróság fog ítélkezni felettük. A többi80 ember visszanyeri szabadságát. Mohammed Rasid, Jasszer Arafat palesztin elnök egyik tanácsadója állítólag már vasárnap este Olaszországba utazott, hogy megszervezze az Izrael által terrorista cselekmények elkövetésével vádolt palesztinok odaszállítását.

Közösen gyűjtik be a fegyvereket

Az izraeli hadsereg ezzel párhuzamosan kivonul Betlehemből. Jelenleg még továbbra is izraeli tankok vannak a templom körül, de Olivier Rafowicz katonai szóvivő szerint mihamarabb véget akarnak vetni az elhúzódó ostromnak. Az izraeli katonai szóvivő szerint az a legfontosabb, hogy a Születés Temploma ismét elnyerje méltó szerepét a keresztény világ fontos kegyhelyeként. A templomban azonban terroristák kerestek menedéket, és ennek megfelelően kell velük bánni.

Az MTI jelentése szerint a megállapodás értelmében három palesztin vezető fog együttműködni az izraeliekkel a templom kiürítésének megszervezésében, s a bent lévők fegyvereinek begyűjtésében.

Arafatnak köze volt az öngyilkos merényletekhez?

Ariel Saron izraeli kormányfő megérkezett az Egyesült Államokba, ahol Bush amerikai elnökkel tárgyal majd. A BBC jelentése szerint Saron olyan dokumentumokat vitt magával, amelyek azt bizonyítják, hogy Jasszer Arafat palesztin vezetőnek közvetlenül is köze volt az öngyilkos merényletekhez. Az izraeli vezető szeretné elérni, hogy Jasszer Arafat ne vehessen részt a további tárgyalásokban. Ezzel kapcsolatban Condoleezza Rice, Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott: a jelenlegi palesztin vezetés nem alkalmas a majdani palesztin állam irányítására.

A Palesztin Hatóság kulturális és információs minisztere visszautasította a bírálatot: Jaszír Ab-Rabbu szerint az amerikai kormányzat és Condoleezza Rice maga sem érdeklődik túlságosan a Palesztin Hatóság gazdasági és politikai rendszerének reformja iránt. Inkább politikai zsarolásról van szó, és ez a kampány már korábban megkezdődött azzal, hogy megpróbálták a Palesztin Felszabadítási Frontot arra rávenni, hogy hagyjon fel politikai célkitűzéseivel - nyilatkozta a palesztin miniszter.

hirdetés

N; N;
hirdetés