Külföld

Róma nem tud az érkező terroristákról

Rómával nem egyeztették a tizenhárom terrorista számüzetését

2002. 05. 07., 17:07 | Frissítve: 2002. május 07., kedd 18:09

Kétségek merültek fel az izraeliek és a palesztinok a betlehemi ostromzár végét jelentő megállapodásának végrehajtásával kapcsolatban, miután kiderült, hogy a felek elfelejtették értesíteni Olaszországot. Az európai országba tizenhárom palesztin terroristát száműznének az egyezmény alapján.

Kétségek merültek fel az izraeliek és a palesztinok öthetes betlehemi szembenállását lezáró megállapodás végrehajtása körül. Bár az izraeli védelmi miniszter, Benjamin Ben-Eliezér már aláírta a megállapodást, az olasz külügyminiszter - az egyezmény szerint Olaszországba száműznének tizenhárom terroristát - bejelentette: nem tudja elképzelni, hogy országa menedéket biztosítson a palesztinoknak.

A fegyvereiket akarják

A BBC római tudósítója szerint az olasz kormányt még nem értesítették hivatalosan az egyezményről. További bonyodalmat okoz, hogy a templomban rekedt palesztin biztonságiak írásos garanciát szeretnének arra, hogy az izraeliek által elkobzott fegyvereket visszaadják azután, hogy elhagyták Betlehemet. Az izraeli hadsereg korlátokat és fémdetektorokat állított fel a kapunál a szabadon távozhatók ellenőrzése miatt.

Ben-Elizér az aláírás után tett nyilatkozata szerint az egyezmény "órákon belül véget vethet az ostromnak". Az Európai Unió és az Egyesült Államok arra számít, hogy a Születés Temploma ostromának befejezése felgyorsítaná az izraeliek kivonulását Betlehemből és Ciszjordániából. Erre utal Ben-Elizér hétfő este tett nyilatkozata, mely szerint a hadsereg a palesztinok kiadatása után azonnal kivonul Betlehemből.

hirdetés

N; N;
hirdetés