Külföld

Izraeli tankok Betlehemben

Pokolgép robbant Jeruzsálemben

2002. 04. 01., 20:43 | Frissítve: 2002. április 01., hétfő 20:52

Izraeli harckocsik hétfőre virradó éjjel behatoltak a palesztin autonómiához tartozó ciszjordániai Betlehem városába. Előzőleg, vasárnap este a hadsereg újra elfoglalta a Ciszjordánia északi részén fekvő Kalkilija városát, ahol nyolc izraeli katona megsebesült egy robbanásban. Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter hétfőn közölte: Arafat teljes elszigetelésére adott utasítást a hadseregnek. Jeruzsálemben hétfőn este pokolgép robbant.

A "palesztin terrorizmus elleni harc" kiterjesztéséről Ariel Saron miniszterelnök szűkebb kabinetje döntött esti rendkívüli ülésén, miután vasárnap délben az észak-izraeli Haifa egyik zsúfolt éttermében 16 embert megölt, 35-öt pedig megsebesített egy öngyilkos merénylő. Saron Anthony Zinni amerikai különmegbízottat személyesen is tájékoztatta a harci cselekmények fokozásáról.

Betlehem belsejébe egyelőre csak néhány izraeli harckocsi hatolt be, s e harckocsik az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint néhány száz méterre vannak a Jézus szülőhelyének emléket állító Születés templomától. A BBC World televízió tudósítása szerint egy jelentősebb harckocsizó egységet vontak össze Betlehem elővárosában. Az AFP hírügynökség a közeli Beit Dzsala felől érkezett harckocsioszlopról adott jelentést.

Kalkiliját ismét teljes egészében ellenőrzése alá vonta az izraeli hadsereg, miután az este mintegy hatvan harckocsival vonult be a városba. A hadsereg közleménye szerint ugyanakkor nyolc katona megsebesült, köztük egy súlyosan egy robbanásban, miközben fegyverek és palesztin szélsőségesek után kutattak Kalkilija egyik épületében.

Arafat vesztegzárban

Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter hétfőn a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában közölte: utasítást adott Jasszer Arafat palesztin elnök teljes elszigetelésére. A lépés célja, hogy Arafat ne tudjon kapcsolatot tartani az általa vezetett Fatah szervezet fegyveres szárnyával.

Robbanás Jeruzsálemben
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant hétfőn este Nyugat-Jeruzsálemben, megsebesítve három embert, akik közül az egyiknek az állapota súlyos. A detonáció az ultraortodoxok lakta Mea Searim negyed közelében történt. Az izraeli televízió 2. csatornája szerint, amelyet az AP idéz, egy öngyilkos merénylő a felrobbanó kocsiban vesztett életét, a robbanás egyik sebesültje egy izraeli rendőr, aki ellenőrizni akarta a járművet. Az autót a Kelet- és Nyugat-Jeruzsálemet elválasztó határ egyik ellenőrzési pontjánál állították meg az izraeliek.

Arafat rámalláhi hivatalának épületét négy napja ostromzár alatt tartja a hadsereg, vasárnap mégis sikerült hozzá bejutnia mintegy negyven külföldi békeaktivistának. Tizenhármat közülük az izraeli katonák őrizetbe vettek, mikor távoztak az épületből, többen azonban állítólag Arafat mellett maradtak, hogy élő pajzsként védelmezzék. Hírek szerint Arafat a hét végén többször kapcsolatba tudott lépni telefonon az Egyesült Államok vezető tisztségviselőivel is.

Az iszlám támogatja a palesztinokat

A Közel-Kelet háborúba sodrásával vádolták Izraelt hétfőn az iszlám országok külügyminiszterei és a palesztinok megvédésére szólították fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban hétfőn kezdett, a terrorizmus fogalmának és gyökereinek meghatározására összehívott háromnapos külügyminiszteri értekezletén kiadott közleményében élesen elítélte Izraelt.

Az OIC megállapítása szerint "Izrael terrorakciói és agresszív lépései", amelyek fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra nézve, illetve a totális háború felé sodorják a közel-keleti térséget, az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali fellépését teszik szükségessé.

A Kuala Lumpur-i tanácskozás résztvevői szilárd támogatásukról biztosították Arafatot, a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelést (intifáda), és "az egész palesztin népet" is.

Mikor szabadságharcos a terrorista?

Megosztottak voltak az iszlám országok abban a kérdésben, hogy terroristaként kell-e elítélniük a palesztin öngyilkos merénylőket, Faruk Kaddumi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikai ügyek osztályának vezetője, a palesztin külügyek irányítója ugyanis nem értett egyet a házigazda Mahathir Mohamad maláj kormányfővel.

Kaddumi szerint figyelembe kell venni, milyen okok húzódnak meg amögött, hogy valaki fel akarja áldozni saját életét. A palesztin területek izraeli megszállása pedig a terrorizmus legsúlyosabb megjelenési formája és ha egy ember feláldozza életét, annak oka kell hogy legyen - fejtegette Kaddumi újságírók előtt.

Mahathir Mohamad, a nemzetközi terrorizmus ellenes hadjáratban az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Malajzia vezetője beszédében viszont azt sürgette, hogy a polgári személyek elleni mindenféle támadást - legyen szó a tavaly szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadásokról, az izraeli hadsereg tetteiről vagy palesztin öngyilkos merénylőkről - terrorizmusként bélyegezzenek meg.

A nézeteltérést átmenetileg úgy oldották fel, hogy az értekezlet egyhangúlag elfogadott egy nyilatkozatot, amely élesen elítéli Izraelt a palesztin területeken végrehajtott "agresszióért". Fennáll azonban a veszély, hogy a résztvevők ingoványos talajra tévednek a régi dilemma miatt: mikor szabadságharcos a terrorista - jegyezte meg az AP.

hirdetés

N; N;
hirdetés