Külföld

Óriásbombát találtak Izraelben

2002. 09. 05., 10:06 | Frissítve: 2002. szeptember 05., csütörtök 14:22

Mintegy 600 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó, autóba rejtett pokolgépet találtak az izraeli rendőrök csütörtök reggel. A jármű Izrael északi részéből Ciszjordániába tartott.

Eddigi egyik legnagyobb fegyverfogását hajtotta végre az izraeli rendőrség csütörtök reggel, amikor egy autóban egy hatszáz kilogrammos bombát találtak az átvizsgálás során, jelentette az izraeli rádió. A rendőrséget két férfi értesítette, akik látták, amint két gyanús gépkocsi nagy sebességgel száguld a ciszjordániai Haderába vezető úton. A személygépkocsit és a furgont egy katonai ellenőrzőpontnál tartóztatták fel, de utasai - feltehetően palesztin fegyveresek- elmenekültek. Az izraeliek hajtóvadászatot indítottak a menekülő fegyveresek után, ám eddig még nem sikerült őket elfogni. Haderában több öngyilkos merénylet is történt az elmúlt két évben.

Óriásbomba

A rendőrség szóvivője szerint az akcióval sikerült megakadályozniuk egy rendkívűl véres merényletet. A furgonban több gázpalack és az üzemanyagtartály is össze volt kötve egy mobiltelefonnal, így a rendőrök szerint távirányítással akarták működésbe hozni a szerkezetet. Az átvizsgálás után a hadsereg tűzszerészei megsemmisítették a pokolgépet.

Saron tárgyalna

A zsidó újév közeledtével magasabb készültségi fokot rendeltek a rendőrségnél és a hadseregnél, mert merényletektől tartanak. Az izraeli rádió jelentése szerint a ciszjordániai Nablusz mellett négy körözött palesztint tartóztattak le, mert állítólag merényletre készültek. Órákkal korábban Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt mondta televíziós beszédében: lát esélyt arra, hogy béketárgyalásokat kezdeményezzen a palesztinokkal.

hirdetés

N; N;
hirdetés