Külföld

Heteken belül csődbe mehet a Palesztin Hatóság

Az ENSZ szerint totális káosz fenyeget

2001. 02. 19., 11:11 | Frissítve: 2001. február 19., hétfő 13:30

Mindössze egy héttel azután, hogy amerikai külügyi források a Palesztin Nemzeti Hatóság (PNH) katasztrofális pénzügyi helyzetére figyelmeztettek, az ENSZ közel-keleti megbízottja megerősítette: ha sürgős segélyhez nem jut, a palesztin területek önkormányzata heteken belül csődbe mehet. A megbízott szerint totális káoszhoz vezethet az örnkormányzat széthullása.

Terje Roed-Larsen közleménye szerint a szinte folyamatos blokád és a pénzek folyósításának megakadályozása nem csak a gazdasági és társadalmi válság elmélyüléséhez vezet, de magát az intézményi rendszert fenyegeti. Roed-Larsen szerint totális káosz várható, ha a helyzet ellenőrzése kicsúszik Arafat kezéből. A PNH heteken belül képtelen lesz fizetni 115 ezer alkalmazottját. Mint arról korábban beszámoltunk, izraeli katonai értesülések szerint több volt PNH-alkalmazott már a Hamasz zsoldjába állt.

A megbízott szerint a PNH-nak havi 50 millió dollárra volna szüksége a felszínen maradáshoz. Egyelőre Norvégia 10 millió dollárt ígér, és 55 milliós segélyről tárgyal az Európai Unió. 54 millió dollárnyi visszatartott vám- és áfabevétellel tartozik Izrael is. Roed-Larson szerint ez az összeg is csak arra volna elég, hogy a PNH kihúzza március végéig.

Csőd számokban
  • A palesztin területek munkanélkülisége az intifáda kezdete óta a háromszorosára nőtt (38 százalék)
  • A GDP a felére csökkent
  • A palesztinok fele elvesztette rendszeres bevételét
  • A lakosság harmada él a napi 2 dollárként meghatározott szegénységi küszöb alatt
  • A harci cselekmények okozta kárt leszámítva a gazdaság vesztesége 1,15 milliárd dollár
  • A palesztin gazdaság egésze a háború és a blokád miatt kb. napi 8,6 millió dollárt veszít

    (forrás: ENSZ, The Economist)

  • Izrael tárgyalási eszköznek tekinti a pénzek átutalását

    Izrael ugyan megígérte hátralékainak kifizetését – „a biztonsági helyzettől függően” –, a megegyezés azonban pont egy nappal a tel-avivi buszmerénylet előtt történt. Az izraeli nagykövetségen az Index érdeklődésére elmondták, hogy Izrael a nyomásgyakorlás eszközének tekinti az oslói megállapodás értelmében a PNH-nak járó pénzek visszatartását.

    A követség munkatársa szerint az oslói megállapodás gyakorlatilag érvénytelennek tekinthető, hiszen – mint mondta – azt Arafat sem tartotta be. Arra a kérdésre, hogy Izrael nem tart-e attól, hogy Arafat kezéből kicsúszik az ellenőrzés, azt a választ kaptuk, hogy igazából nem lehet megjósolni, hogyan befolyásolja a palesztin területeken uralkodó állapotokat a PNH esetleges összeomlása.

    Korrupciótól tartanak az arab szövetségesek

    Mint arról korábban beszámoltunk, az arab országok által megígért egymilliárd dolláros segélyből gyakorlatilag semmi nem érkezett meg, részben a bürokratikus útvesztő miatt, részben pedig azért, mert az arab bankok és vezetők gyanakvóak Arafaték hirhedten korrupt rendszerével szemben.

    hirdetés

    N; N;
    hirdetés