Külföld

Izrael halogatja a dzseníni tényfeltárást

Katonai szakértők bevonásával vizsgálná Izrael a menekülttáborban történteket

2002. 04. 24., 10:27 | Frissítve: 2002. április 24., szerda 13:53

Katonai és antiterrorista szakértők bevonását és a misszió elhalasztását kezdeményezte a dzseníni menekülttáborban történtekkel kapcsolatban Izrael. Az ENSZ beleegyezett a halasztásba, de legkésőbb szombatig elkezdené a vizsgálódást. Szerdán folytatódnak az izraeli-palesztin tárgyalások a Születés Temploma ostromának feloldásáról.

Az ENSZ hivatalos dzseníni vizsgálatának elhalasztását kérte Izrael addig, amíg nem tisztázzák a vizsgálócsoport összetételét. Izrael korábban beleegyezett a dzseníni menekülttáborban a ciszjordániai offenzíva során történt mészárlásgyanús incidensek kivizsgálásába, most azonban katonai és terrorellenes szakértők bevonását kérik.

Tagadják a mészárlást

Kofi Annan
Az ENSZ beleegyezett az izraeli kérésbe - áll Kofi Annan az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében. Annan szeretné, ha a vizsgálócsoport legkésőbb szombatig megkezdhetné a munkáját, beleegyezett azonban további szakértők bevonásába, amennyiben ez szükséges. Izrael hevesen tagadja a palesztinok állítását, hogy a hadsereg több száz civilt mészárolt volna le a tíznapos dzseníni akció során - jelentette a BBC.

A terroristahálózat vizsgálatát kérik

Az ENSZ vizsgálócsoportjának nem csak az izraeli katonai akciót, hanem a Dzsenínben működő terroristahálózatot is vizsgálnia kell - mondta Yehuda Lancry Izrael ENSZ-nagykövete. Úgy gondoltuk, hogy Izraelnek nincs takargatnivalója, de szemmel láthatóan mégis van - ítélte el az izraeli delegáció javaslatát Nasszer al-Kidva, palesztin ENSZ-küldött.

A vizsgálóbizottság vezetőjének Martti Ahtisaari volt finn elnököt kérte fel Kofi Annan. A bizottság tagjai még Cornelio Sommaruga, a Nemzetközi Vöröskereszt volt elnöke és Sadako Ogata az ENSZ menekültügyi Főbiztosságának egykori vezetője. A vizsgálóbizottság körüli vitát megelőzően izraeli-palesztin tárgyalások kezdődtek a Születés Templománál tartó ostrom befejezésére.

Harminc terrorista sorsán vitatkoznak

Bár a tárgyalás nem hozott áttörést, szerdán folytatás várható. Az egyeztetés kulcskérdése annak a harminc templomba menekült fegyveresnek a sorsa, akiket Izrael vezető terroristaként azonosított - jelenti a BBC helyszíni tudósítója. Izrael száműzné, vagy bíróság elé állítaná a harminc férfit, míg a palesztinok lefegyverzésük után szabad elvonulást kérnek számukra.

A templomban 230 fegyveres tartózkodik, akik közül negyvenen lehetnek vezető terroristák - írja a BBC Olivier Rafowicz alezredes, a hadsereg szóvivőjének információi alapján. A fegyvereseken kívül harminc templomi tisztviselő, ötven palesztin tizenéves és két tíz éves fiú van a templomban - mondta a szóvivő. A templomban a rossz higiéniás körülmények mellett korlátozott az ivóvíz és az élelem is.

hirdetés

N; N;
hirdetés