Külföld

Megkínozták a fiút, majd kivégezték az anyját

Vaskézzel sújt le a palesztin nép árulóira a terrorszervezet

2002. 08. 27., 11:01 | Frissítve: 2002. augusztus 27., kedd 12:34

Addig kínoztak egy 17 éves fiút az Arafat Fatah mozgalmához közeli al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű szervezet terroristái, amíg a fiú kitalált egy történetet anyja Izraelnek tett szolgálatairól. Az asszonyt - egy hétgyermekes családanyát - ezért a terroristák kivégeztek. Ikszal Kúli volt az első palesztin nő, akit kollaborációs vádakkal ölt meg a "palesztin nép árulóira vaskézzel lesújtó" terrorszervezet.

"Azzal vádoltak, hogy segítem az izraeli titkosszolgálatokat. Amikor kábelekdarabokkal kezdtek verni, megtörtem, és kitaláltam egy történetet" - mondta el a 17 éves Bakir Kúli az AP-nek. Bakir annak az Iklasz Kúlinak a fia, akit - a gyerek vallomása után - pénteken elhurcoltak, majd az Izraellel történő kollaboráció vádjával kivégeztek. Az intifáda 2000 szeptemberi kezdete óta tucatnyi palesztint végeztek ki a terroristák hasonló vádakkal, ám köztük Iklasz Kúli volt az első nő.

Vaskézzel a nép árulói ellen

"Vaskézzel kell lecsapnunk, hogy megelőzzük a kollaborációt" - mondta az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű, Arafat Fatah mozgalmához közeli terrorszervezet egyik vezetője az amerikai hírügynökségnek. "Tudtam, hogy az asszonynak gyermekei vannak, de nem volt más választásunk. Életben hagytuk a fiát, hogy gondoskodjon a családról" - mondta.

Példát statuáltak

A kérdésre, hogy miért alkalmaznak kínzást, annyit felelt, "ez az egyetlen módja annak, hogy népünk árulóit vallomásra bírjuk". A brigád egyik tagja elmondta, hogy Kúlit pénteken rabolta el a terrorszervezet pár tagja Túl-Karm-i otthonából, aztán egy elhagyott épületben videóra vették vallomását aról, hogy Izraelnek kémkedett. Szombaton kivégezték, hogy "sorsa elrettentő példa legyen azoknak, akik együttműködnének Izraellel". A nyilatkozó terrorista szerint Kúli bevallotta, hogy fiát is beszervezte.

Egy órán át kínozták

Bakir kínzóinak arról beszélt, hogy tájékoztatta anyját a terroristák egyik vezetője, Ziad Dász hollétéről. Dászt augusztus 7-én ölték meg az izraeli csapatok. Most azonban azt állítja, csak a további kínzás elkerülésére találta ki a történetet. Bakirt szintén pénteken, pár órával anyja elrablása előtt hurcolták el, fejére zsákot húztak, és egy órán át kínozták. Bakir apja nyolc hónappal ezelőtt betegségben hunyt el, legidősebb, 18 éves nővére hamarosan megházasodik, és elhagyja a családot, így a hat gyermek egyedül marad.

hirdetés

N; N;
hirdetés