Külföld

Gyermekekkel együtt likvidálták a veszélyes terroristát

Arafat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul

2002. 07. 23., 09:13 | Frissítve: 2002. július 23., kedd 13:54

Több száz civil meggyilkolásáért volt felelős az a veszélyes terrorista, akit a miniszterelnök és a hadügyminiszter engedélyével bombáztak ki. Izrael sajnálkozik a civil áldozatok miatt. A támadásban egyes hírek szerint 8 gyermek is meghalt.

A Hamász nevű szélsőséges iszlám szervezet is megerősítette, hogy tizenkét másik személy mellett katonai szárnyának vezetője, Szaleh el-Sahad is életét vesztette a keddre virradóra a Gázai övezetben végrehajtott izraeli rakétatámadásban.

Sok gyermek a halottak között

Az izraeli légierő az éjszakai órákban Gázában több rakétát lőtt ki az Ezzedin al-Kasszám brigádjának parancsnokaként ismert Szaleh el-Sahad házára. Palesztin források előbb cáfolták, később azonban a Hamász hangosbeszélőn megerősítette Szaleh el-Sahad halálhírét, és bosszút helyezett kilátásba. A támadás során a legújabb jelentések szerint tizenhárman haltak meg Az áldozatok között van egy 18 hónapos, egy kétéves, egy hároméves, és egy tizenegy éves gyermek is. Meghalt a szélsőséges vezető családjának több tagja is. A rakétacsapásnak a halottakon kívül több mint százötven sebesültje volt.

Első számú közellenség

A Hamász katonai szárnyának most megölt vezetője az 1987-ben kezdődött első intifáda óta ismert személyiség volt a szélsőséges szervezeten belül, tevékenységéért az izraeli hatóságok egy időre bebörtönözték. Az Ezzedin al-Kasszám parancsnokát Ahmed Jaszin sejk Hamász-vezető utódjának tekintették, a körözött palesztinokról készített izraeli listán első helyen szerepelt.

Az Ezzedin al-Kasszám több száz öngyilkos és fegyveres merényletért vállalta a felelősséget Izraelben és Ciszjordániában az 1990-es évek óta. Az izraeli titkosszolgálat szerint el-Sahad tervelte ki a zsidó települések elleni rakétatámadásokat is. El-Sahad egy interjúban azt mondta, hogy azért harcolnak a zsidók ellen, mert azok az ő területeiket tartják megszállás alatt. El-Sahadot az izraeliek már többször bebörtönözték militáns cselekményekért. Palesztin források szerint felésege és egyik lánya is életét vesztette a mostani bombázásokban. Izrael számtalanszor próbálta el-Sahadot eltenni láb alól, de a palesztin férfi sikeresen bujkált, és túlélt minden izraeli támadást. Tavaly decemberben az izraeliek lerombolták házát, de akkor sem tartózkodott a helyszínen.

Személyesen engedték

Az izraeli közszolgálati rádió szerint Ariel Saron miniszterelnök és Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter személyesen adott utasítást Szaleh el-Sahad likvidálására. Ariel Saron a kormány keddi ülésén a légicsapást nagy sikernek nevezte, és sajnálkozását fejezte ki a "további tíz" palesztin halála miatt. Az akció megszervezésében a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét is részt vett.

Tévedés, sajnálkozás

Eli Jisai volt belügyminiszter, az izraeli biztonsági kabinet tagja a hadsereg rádiójának nyilatkozva közölte: a támadás előtt a testületet nem hívták össze. Úgy vélekedett, hogy az akció előkészítése során " tévedés" történhetett. A hajnali támadásról szólva az izraeli külügyminisztérium illetékese hangoztatta: Szaleh el-Salah több száz izraeli haláláért felelős. A szóvivő ugyanakkor mélységes sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a támadásnak polgári áldozatai is voltak. A kedd hajnali rakétatámadást elítélte Kofi Annan ENSZ-fotitkár, és a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartására szólította fel az izraeli kormányt.

Arafat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul

A Palesztin Hatóság panaszt emel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál Izrael ellen a kedd hajnali, tizenöt halálos áldozatot követelő gázai légicsapás miatt. Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója közölte, hogy gyorsított eljárást fog követelni az (izraeli) megszálló hatóság által elkövetett emberiség elleni bűntett kivizsgálására.

A Nemzetközi Büntetőbíróság idén július elsején kezdte meg tevékenységét, ez az első esetei közé tartozik. Izrael ugyanakkor nem ratifikálta a bíróság felállításáról szóló egyezményt.

hirdetés

N; N;
hirdetés