Külföld

Magyar áldozatai is lehetnek a 'húsvéti mészárlásnak'

2002. 03. 28., 11:24 | Frissítve: 2002. március 28., csütörtök 14:14

Nem hivatalos értesülések szerint magyar áldozatai is lehetnek az eddig 20 halálos áldozatot és százhetvenkét sebesültet követelő öngyilkos netanya-i merényletnek-jelentette az MTI. A világ több országának vezetője élesen elítélte az esti Park Hotelben történt robbantást. Jasszer Arafat ígéretet tett a felelősök felkutatására. Ra'anan Gissin, Saron tanácsadója húsvéti mészárlásnak nevezte az akciót, és esetleges válaszlépéseket helyezett kilátásba-jelentette a CNN.

Magyarajkú áldozatai is lehetnek a Netanya-ban tegnap végrehajtott merényletnek-értesült az MTI. Az áldozatok azonosítása még jelenleg is folyik. Kórházi forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség azt írta, hogy a halottak között turisták is vannak, a rendőrség eddig egy svéd állampolgár halálát erősítette meg. A tel-avivi magyar nagykövetség nem tud magyar állampolgárságú áldozatokról. Nem hivatalos értesülések szerint viszont életét vesztette három magyar ajkú izraeli állampolgár, és két magyar ajkú izraeli sebesült meg jelentette az MTI.

A robbantást - amelyet egy gázai terrorista követett el - a Hamász nevű palesztin fundamentalista csoport vállalta magára. A merénylőnek sikerült kijátszania a szálloda fegyveres őrségét, így bejutott a szálloda éttermébe, ahol éppen húsvéti ünnepséget tartottak - mondta Gil Kleiman, a rendőrség szóvivője. A rendőrség azonnal elrendelte a többi netanyai szálloda átvizsgálását. - Nincs száz százalékos védelem egy öngyilkosságra elszánt terrorista ellen - tette hozzá Kleiman. Ra'anan Gissin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök tanácsadója 'önvédelmi jellegű válaszlépéseket helyezett kilátásba.

'Le kell tartóztatni a felelősöket'

A Hamász szóvivője azt mondta, hogy az akcióval azt akarták a világ tudomására hozni, hogy ők egy Saron vezette terrorista izraeli kormánnyal szemben akarják kivívni függetlenségüket. Jasszer Arafat élesen elítélte a merényletet, és parancsot adott a Hamász és az Iszlám Dzsihád négy fontos vezetőjének letartóztatására. George W. Bush azt mondta, hogy a palesztin vezetésnek mindent meg kell tennie, hogy megfékezzék a terroristákat. A merénylet megnehezítette Anthony Zinni amerikai békeküldött munkáját, de Colin Powell szerint Zinni tovább folytatja a tárgyalásokat.

Arafat üdvözölte béketervet

A bejrúti csúcson Abdullah szaúdi koronaherceg bejelentette, hogy az arab világ normalizálná kapcsolatait Izraellel, ha az kivonulna az 1967-ben megszállt területekről (Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem, Golán-fennsík, Gáza övezet). Emellett Izraelnek el kellene ismerni egy Jeruzsálem központú palesztin államot, és segíteni a palesztin menekültek visszatérését. A palesztin küldöttség kivonulása ellenére Arafat üdvözölte a szaúdi béketervet.

hirdetés

N; N;
hirdetés