Külföld

Rakétatámadás Hebronban

Peresz antiszemitizmussal vádolta Európát

2002. 04. 23., 10:40 | Frissítve: 2002. április 23., kedd 11:38

Az izraeli hadsereg megölte az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai ciszjordániai vezetőjét egy rakétatámadás során hétfő éjjel - jelentette a BBC. Eközben megalakult a dzsenini menekülttáborban történteket kivizsgáló tényfeltáró bizottság.

Életét vesztette Marvan Zallum, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai ciszjordániai vezetője, és Jasszer Arafat testőre, amikor izraeli helikopterekről kilőtt rakéták csapódtak autójukba Hebronban, hétfő éjjel- jelentette a BBC. Az al-Aksza csoport vállalta a felelősséget több, a közelmúltban elkövetett öngyilkos merényletért. Ez volt az első ilyen jellegű támadás azóta, hogy Izrael megkezdte a kivonulást Ciszjordániából. Az akció után palesztinok százai vonultak a ciszjordániai város utcáira bosszút követelve. Pár órával később, a rakétatámadás színhelyén három palesztin férfi holttestét találták meg. Állítólag ők látták el információkkal az izraelieket.

Kilakoltatások Jeruzsálemben
Izraeli rendőrök palesztin családokat telepítettek ki Jeruzsálem megszállt, túlnyomórészt arabok lakta keleti részének három bérházából - jelentette az MTI. A házakat egy izraeli bíróság ítélte oda zsidó telepeseknek egy jogvitában. Ezúttal arról van szó az izraeli rádió jelentése szerint, hogy a döntése értelmében a szóban forgó házak területe a szefárd zsidó közösséget illeti meg. A terület ugyanis az övék volt, mielőtt az arabok 1948-ban a birtokukba vették, amikor Jordánia fennhatósága alá került Jeruzsálem keleti fele. Szélsőjobboldali zsidó vallási szervezetek az utóbbi években számos házat és telket szereztek meg különféle módokon Kelet-Jeruzsálem arab negyedeiben. Ez állandó feszültség forrás a negyedek arab lakossága és az oda betelepülő izraeliek között - írta tudósításában az AFP.
Leszámolás Ramállahban

Várhatóan ma kezdenek tárgyalásokat az izraeli és palesztin illetékesek a betlehemi Születés Templománál kialakult helyzet megszüntetéséről, ahol hétfő éjjel is heves gépfegyvertűz volt hallható. A templomban tartózkodó mintegy 200 palesztin még április 2-án barikádozta el magát. Az Egyesült Államok még mindig arra próbálja rávenni Izraelt, hogy vonuljanak vissza Arafat ramállahi főhadiszállásától. Izrael azt követeli, hogy Arafat adja át az októberben meggyilkolt turisztikai miniszter feltételezett gyilkosait. Azonban a palesztinok ragaszkodnak ahhoz, hogy addig nem kezdenek semmiféle tárgyalást, ameddig Izrael ki nem vonul a megszállt területekről. Ramállahban álarcos fegyveresek rálőttek három palesztinre, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítettek az izraelieknek Marvan Barguti, a Fatah egyik vezetőjének múlt heti elfogásában.

Peresz antiszemitizmussal vádolta Európát

Simon Peresz
Az Egyesült Államokban tartózkodó Simon Peresz izraeli külügyminiszter visszautasította a hadműveleteket ért európai kritikákat, és azzal vádolta Európát, hogy "antiszemita érzelmeket táplál a zsidó állammal szemben". Peresz hozzátette, hogy a dzsenini menekülttáborban ötven palesztint öltek meg, és csak három civil volt köztük. Ugyanakkor beleegyeznek, hogy egy ENSZ által felállított tényfeltáró bizottság érkezzen a helyszínre. A palesztinok üdvözölték, hogy Kofi Annan ENSZ főtitkár már megnevezte a bizottság tagjait is. Palesztin források szerint még több száz holttest lehet az izraeli bulldózerek és rakéták által lerombolt dzsenini házak romjai alatt.

hirdetés

N; N;
hirdetés