Külföld

Hét halott a jeruzsálemi merényletben

2002. június 19., szerda 22:12

Izraeli helikopterek rakétákat lőttek ki szerda este Gáza és Hán-Júnisz városára, miután előzőleg egy öngyilkos palesztin támadásnak hét ember áldozatul esett Jeruzsálemben. A rendőrség szerint a merénylő egy piros színű Audi személygépkocsiból szállt ki, és nekirohant egy autóbuszmegálló váróhelyiségének.

A szerda esti csúcsforgalom idején Jeruzsálem északi részén végrehajtott merényletnek az elkövetőn kívül hét halálos áldozata és legkevesebb harmincöt sérültje volt. A robbantást az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű, a Jasszer Arafat által vezetett Fatahhoz közel álló fegyveres csoport vállalta magára.

A rendőrségi és kórházi források első jelentései először három-négy, majd hét halottról szóltak. Más rendőrségi, illetve médiaforrások több halottról számoltak be. Mickey Levi, a város rendőrfőnöke nem közölt konkrét számot az áldozatokról. A sebesültek száma a források többsége szerint még nem ismert, de kórházi becslések szerint eléri a negyvenet. Az izraeli tv-adók beszámolói szerint a merényletben megsérült személyek közül többnek válságos az állapota.

A rendőrség szerint a merénylő egy piros színű Audi személygépkocsiból szállt ki, és nekirohant egy autóbuszmegálló váróhelyiségének. Az autó a merénylő kiszállása után elrobogott a helyszínről és eltűnt Jeruzsálem keleti részében. Az öngyilkos akciót Jeruzsálemnek az 1967-es hatnapos háború idején elfoglalt részében hajtotta végre a merénylő.

A szerdai volt a második öngyilkos akció volt két nap alatt, és megnövelte annak lehetőségét, hogy az izraeli hadsereg újra megszállja a palesztin területeket - jelentette a Reuters hírügynökség. A kormány már az előző napi merénylet után bejelentette, hogy új stratégiájának jegyében visszaveszi az ellenőrzést a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területek fölött, amíg a terroristák le nem állnak.

A Gázai övezetben szerdán végrehajtott izraeli rakétatámadást az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta. Hán-Júnisznál egy fémipari üzemet támadtak, a gázai célpontokat szemtanúk nem tudták pontosan behatárolni.

A Palesztin Hatóság visszautasította azt az izraeli vádat, amely szerint felelős lenne a szerda esti merényletért. A Rámalláhban kiadott közleményében a hatóság leszögezte: éppen a palesztin területek izraeli megszállásának következményei a merényletek. A Palesztin Hatóság egyúttal megerősítette, hogy a polgári személyek ellen minden támadást elítél.

A Bejrútban kedden kezdődött Izrael-ellenes konferencia résztvevői szerdán támogatásukról biztosították a palesztinok által végrehajtott fegyveres akciók minden formáját. A tanácskozáson a Hamász, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért, valamint a libanoni székhelyű Hezbollah képviselteti magát. Jelen van a fórumon egy volt libanoni kormányfő, két jelenlegi miniszter, valamint több parlamenti képviselő is.

hirdetés

N; N;
hirdetés