Külföld

Arafat Washingtonba utazott

Az izraeli elnök szerint addig nem lehet szó béketárgyalásokról, amíg tart az erőszak

2001. 01. 02., 20:43 | Frissítve: 2001. január 02., kedd 21:30

Washingtonba érkezett Arafat palesztin elnök, hogy a Clinton-béketerv részleteiről tárgyaljon. Az arab vezető korábban jelezte: az arab liga elé terjeszti a rendezési tervet, amelyet az izraeliek már elfogadtak tárgyalási alapnak. A több mint ötven ember sebesülésével járó merényletet követően az izraeli elnök közölte, addig függesszék fel a támogatásokat, amíg tart az erőszak.

Az amerikai fővárosba érkezett kedden a Palesztin Hatóság elnöke. Jasszer Arafat Bill Clintonnal tárgyal az amerikai elnök által korábban előterjesztett közel-keleti béketerv részleteiről. Palesztin vezetők már jelezték, hogy fenntartásaik vannak az elképzelés egyes részleteivel kapcsolatban, és pontosítást várnak. Hétfőn már beszélt egymással telefonon a két politikus. Clinton az izraeli miniszterelnökkel is megvitatta telefonon a helyzetet - jelentette az MTI. Barak később azt mondta: nem hiszi, hogy hátralévő rövid hivatali idejében (január 20-ig) Clinton össze tud hozni egy békemegállapodást.

A Clinton-béketerv
  • Izrael lemond Kelet-Jeruzsálem arabok lakta negyedeiről és a muszlimok számára szent Mecsetek Teréről
  • A palesztinok lemondanak a négymillió menekült hazatérési jogáról; a menekülteket egy nemzetközi alapból kompenzálják
  • Izrael elismeri a palesztin államot Ciszjordánia 95 százalékán és a teljes Gáza-övezetben; a határ menti zsidó telepeket annektálják, cserébe a palesztinok területeket kapnak a Negev-sivatagból
  • Az izraeli fél már elfogadta a Clinton-féle javaslatot kiindulási alapnak, bár később Ehud Barak kormányfő jelezte: soha nem ír alá olyan megállapodást, ami a palesztinoknak juttatná a Mecsetek Terét, még akkor sem – mint ahogy a rendezési tervben szerepel –, ha ezért cserébe a palesztinok lemondanak a négymillió palesztin menekült visszatérésének jogáról. Arafat azt mondta, hogy csak az arab vezetőkkel közösen dönthet a javaslatról.

    Bombatámadás Izraelben

    Az újév első napján sem szüneteltek a harcok. Tulkarem mellett két palesztin rendőr halt meg fegyveres összecsapásokban, az izraeli Netánjában pedig egy bombatámadás ötvennégy embert sebesített meg. Egy radikális palesztin csoport vállalta magára kedden a hétfői netánjai robbantást, amelyben több mint negyven izraeli megsérült.

    A magát Al-Auda brigádnak nevező alakulat közleménye szerint „a mártír Szaad Szajel csoportja helyezett el autóbombát Netánjában, a megszállt palesztin partvidéken”, s az akció válasz volt „a cionista megszálló erőknek a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elitegységei elleni bűntetteire, amelyek közül a legutóbbi Tabet meggyilkolása volt". Tabet Tabetet, a Fatah magas rangú nyugati parti vezetőjét vasárnap lőtték le.

    Móse Kacav izraeli államfő kedden a palesztinokkal folytatott béketárgyalások felfüggesztésére szólított fel, amíg a terrorcselekmények véget nem érnek. Az izraeli rádió híradása szerint az államfő azt hangoztatta, hogy a tárgyalások létjogosultságát csak az jelentené, ha az erőszak megszüntetésére irányulnának.

    hirdetés

    N; N;
    hirdetés