Külföld

Saron: Jeruzsálem egy és oszthatatlan

Óvatos reakciók a Likud első emberének győzelmére

2001. 02. 07., 22:00 | Frissítve: 2001. február 07., szerda 22:07

A keddi miniszterelnöki választásokat fölényesen megnyerő Ariel Saron szerdán közölte, szeretné folytatni a palesztinokkal a béketárgyalásokat, de hozzátette: bármely megállapodásnak figyelembe kell vennie Izrael létérdekeit, beleértve az egy és oszthatatlan Jeruzsálemet. A palesztinok aggódnak, és a tárgyalások folytatására szólítanak fel, az Egyesült Államok pedig egyelőre kivár.

George Bush amerikai elnök gratulált Saronnak, és sziklaszilárdnak nevezte a két ország kapcsolatát. Colin Powell amerikai külügyminiszter azonban türelemre és visszafogásra intett, és közölte, hogy Amerika egyelőre aligha tehet bármit is. A CNN-nek nyilatkozva Powell arra is utalt, hogy az új adminisztrációnak tágabb céljai vannak a Közel-Keleten, és politikája kialakításához az arab szövetségesekkel is tárgyalnia kell - jelentette a Reuters. Feltehetően emiatt is meneszt Saron a jövő héten küldöttséget Washingtonba, hogy "megmagyarázza szándékait" az amerikai vezetőknek. Mint a megválasztott izraeli kormányfő diplomáciai tanácsadója, Zalman Soval közölte: a küldöttség el akar oszlatni bizonyos külföldi előítéleteket az izraeli jobboldal szándékait illetően. A tapasztalt diplomatákból összeálló delegáció később több európai fővárost is fel kíván keresni. Minden esetre jelzésértékűnek tekinthető, hogy Saron szerdán közölte: szeretné folytatni a béketárgyalásokat a palesztinokkal, de bármely megállapodásnak figyelembe kell vennie Izrael létérdekeit, beleértve az egy és oszthatatlan Jeruzsálemet. Ezt bizonyítja első nyilvános megjelenése is. Az új kormányfő a jeruzsálemi siratófalnál azt mondta: a város 3000 éve a zsidó nép fővárosa, amely örökre egységes marad - jelentette a BBC.

Béke más úton
Az izraeli nép döntött: békét akarnak, de más úton - nyilatkozta az Indexnek Várnai Judit, Izrael Állam magyarországi nagykövete. A nagykövet szerint Saron elkötelezett a béke mellett, és bírálni addig nem lehet, amíg kormánya össze nem állt, és meg nem tette az első lépéseket. Úgy gondolja azonban, az biztos, hogy Saron nem fog Arafattal addig tárgyalni, amíg az erőszakhullám el nem ül.

A palesztinok aggódnak

Jasszer Arafat palesztin elnök a béketárgyalások folytatására szólított fel, Libanonnal és Szíriával csakúgy, mint saját népével. Szaeb Erakat főtárgyaló közölte: ha Saron komolyan gondolja, amit az oslói békealapok érvénytelenségéről hangoztat, és mindent újból akar kezdeni, akkor a békefolyamat halott. Erakat szerint tiszteletben kell tartani az eddig elért eredményeket. A palesztin tájékoztatási miniszter Saron megválasztását „Izrael legostobább döntéseként” értékelte.

A Fatah vezetője azt mondta, hogy Izrael még bánni fogja Saron megválasztását. Még harciasabban nyilatkozott a békefolyamatot elutasító, szélsőséges Hamasz: közleményük szerint Saron győzelme csak eggyel több ok az ellenállás folytatására – írta az MTI. Jordánia szerint a békefolyamat folytatása lesz az új kormányfő igazi próbája.

Hogyan tovább a Munkapártnak?
Barak lemondásával megüresedett a Munkapárt elnöki posztja. Jelölt a szerepre a békefolyamat egyik atyja, a Nobel-békedíjas Simon Peresz – aki népszerűségében vetekszik Saronnal –, a párt vallási irányzatának vezetője, a knesszet elnöke, Avraham Burg, Slomo Ben Ami külügyminsizter, és Hájim Ramon volt belügyminiszter. A legesélyesebbnek Pereszt tartják, akit Burg már javasolt is ideiglenes vezetőnek. Ben Ami szintén esélyes, Ramon kevésbé: ismert arról, hogy hevesen ellenezet a Barak által folytatott tárgyalásokat.

Franciaország sajnálkozik, Britannia szerint folytatni kell

A hagyományosan arabbarát Franciaország szerint sajnálatos, hogy Barak nem használta ki a lehetőséget a béke megkötésére. Hubert Védrine francia külügyminiszter korábban élesen kritizálta Saront szeptemberi templomhegyi látogatásáért, ami sokak szerint az intifáda kiváltója volt. A brit külügyminisztérium úgy vélekedett, hogy a megállapodás keretei világosan láthatóak, és Saron és Arafat dolga most már az, hogy feltegyék a pontot az i-re. Norvégia szerint „minden ok megvan az aggodalomra”, ha Saron valóban a kampány során hangoztatottak alapján kíván politizálni. Az Európai Unió reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd folytatódik.

Budapest a béketárgyalások folytatásában bízik

A külügyi tárca reményét fejezi ki, hogy Izrael új miniszterelnöke és megalakuló kormánya, összhangban valamennyi érintett fél óhajával, tovább folytatja a párbeszédet a tartós és igazságos közel-keleti béke elérése érdekében, és hozzájárul a békefolyamat kiteljesítéséhez - közölte Horváth Gábor külügyi az MTI-vel.

hirdetés

N; N;
hirdetés