Külföld

Merénylet Tel-Avivban, nyolc halott

Elszabadult a pokol a Közel-Keleten

2001. február 14., szerda 13:20

Tel-Avivban egy izraeli alkalmazásban álló palesztin buszsofőr belehajtott egy buszmegállóba, megölve nyolc embert és megsebesítve további tízet. Összecsapások voltak Ciszjordániában és a Gáza-övezetben is, Tulkarem mellett pedig lelőtték a Fatah egyik tagját.

Az Arafat testőre elleni tegnapi halálos merényletet követően elszabadult a pokol a Közel-Keleten. Tel-Avivban egy izraeli alkalmazásban álló palesztin buszsofőr belehajtott egy buszmegállóba, megölve nyolc embert és megsebesítve további tízet. A sérültek közül három állapota válságos - jelentette a Reuters. A férfi el tudott menekülni a helyszínről, de a biztonsági szolgálat végül elfogta, amikor a busz nekiütközött egy teherautónak. Rendőrségi jelentések szerint a merénylő súlyosan megsérült.

A merénylő öt éve állt izraeli alkalmazásban

Az MTI szerint a férfinek az volt a munkája, hogy reggelente palesztin munkásokat fuvarozzon Tel-Avivba. Már öt éve alkamazásban állt. Az izraeli televízió azonban úyg tudja, hogy a busz lopott volt. Ariel Saron megválasztott miniszterelnök rendkívül súlyosnak nevezte az esetet, és legfőbb feladatának a polgári lakosság biztonságának helyreállítását nevezte. Ehud Barak ügyvezető kormányfő megígérte, hogy a merénylet kitervelőit példásan megbüntetik.

Jasszer Arafat palesztin elnök azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy részleteket nem tud a merényletről, de a súlyosbodó harcokért az izraelieket teszi felelőssé. Megvádolta továbbá a hadsereget, hogy a Gáza-övezetbeli harcokban tiltott ideggázt vetett be.

Izraeli küldött Oroszországban
Az orosz külügyminiszter a korábbi palesztin-izraeli tárgyalások során felhalmozott "pozitív tőke" megőrzésére szólította fel az izraeli vezetést. Igor Ivanov szerdán Moszkvában fogadta Ariel Saron megválasztott izraeli kormányfő különmegbízottját. A külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország abban érdekelt, hogy a kizárólag belpolitikai jellegű események - a kormányfőválasztás - ne befolyásolják a békefolyamat jövőjét. Oroszország e folyamatban cselekvő szerepet kíván játszani, s együtt fog működni az új izraeli kormánnyal - erősítette meg Ivanov. Az orosz külügyminiszter szerdán az arab országok moszkvai nagyköveteivel is találkozik.

(forrás: MTI)

Harcok dúltak az éjjel is, lelőttek egy Fatah-tagot

Éjszaka súlyos harcok dúltak Ciszjordániában és a Gáza-övezetben is, ahol az izraeli katonaság tűzpárbajt vívott palesztin fegyveresekkel. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Agyonlőtték azonban a Jasszer Arafat vezette Fatah egyik tagját a ciszjordániai Tulkarem és Nablusz közt. A tettes kiléte egyelőre ismeretlen, palesztin források szerint azonban a lövés egy izraeli poszt felől érkezett. Az izraeli hadsereg korábban már több olyan magasrangú palesztin fegyveres vezetővel végzett, akikről gyanították, hogy aktívan résztvesznek az intifáda szervezésében – emlékeztettek hírügynökségek.

hirdetés

N; N;
hirdetés