Külföld

Elítéli Izraelt és a palesztinokat az amerikai külügyminisztérium

Megalakult a koalíció Izraelben

2001. 02. 27., 11:16 | Frissítve: 2001. február 27., kedd 16:18

Élesen kritizálta mind a palesztinokat, mind az izraelieket a most megjelent, éves amerikai külügyminisztériumi emberi jogi jelentés. Bár a Munkapárt vezetése tegnap úgy döntött, elfogadja a Likud koalíciós ajánlatát, a béketárgyalások felújítása egyelőre nem várható.

A State Department jelentése gyakorlatilag megismétli az ENSZ, és különböző emberijogi szervezetek által rendszeresen hangoztatottakat: elítéli az izraeli hadsereget túlzott erő használatáért az arabokkal szemben, illetve palesztin biztonsági vezetők megöléséért. A jelentése szerint Izrael általában tiszteletben tartotta állampolgárainak jogait, de "az év vége felé romlott a bánásmód a nem zsidó állampolgárokkal" szemben. Az izraeli külügyminisztérium visszautasította a kritikát, hangsúlyozva, hogy a hadsereg tetteit „a folyamatos fegyveres konfliktus fényében kell megítélni”.

A palesztinoknak szintén kijut a kritikából, nemcsak izraeli katonák és civilek megöléséért, hanem azért is, mert a külügyminisztérium szerint nem világos, hogy a palesztin vezetést mekkora felelősség terheli az incidensekért. A Palesztin Hatóság egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Az Amnesty International nevű emberjogi szervezet egyébként az Egyesült Államokat is kritizálta a jelentés kapcsán, rámutatva, hogy az ország az elmúlt évben fegyvereket és kínzásra is használható eszközöket adott el az összes, jogsértéssel vádolt országnak.

Az Egyesült Államok ellenzi a zsidó telepek bővítését

A Ha’aretz című izraeli napilap értesülései szerint vasárnapi találkozójukon Colin Powell amerikai külügyminiszter közölte Ariel Saron megválasztott miniszterelnökkel, hogy az Egyesült Államok ellenzi a zsidó telepek bővítését a palesztin területeken. Saron azt mondta, új telepek nem épülnek, de a természetes népszaporulatnak megfelelően bővíteni fogják a meglévőket. Egy újabb település létesítését azonban alig több mint egy hete engedélyezte az illetékes szerv; a végső jóváhagyást a védelmi minisztériumnak kell majd megadnia.

Megalakult az izraeli nagykoalíció

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a Munkapárt vezetősége kétharmados többséggel úgy döntött, elfogadja a Likud koalíciós ajánlatát. A koalíciós kormányban hét minisztere lesz a Munkapártnak. A külügyminiszteri posztot a Nobel-békedíjas Simon Peresz, az oslói megállapodás egyik megalkotója fogja betölteni. Pereszt időlegesen a párt elnökévé is választották. A párt markánsan békepárti, „galamb” tagjai – köztük a jelenlegi külügyminiszter, Slomo Ben Ami – hevesen támadták a döntést.

Várhatóan Ariel Saron már a jövő héten átveheti kormányalakítási megbízását a köztársasági elnöktől. Ezt követően még aligha kezdik újra a béketárgyalásokat: Saron többször is kijelentette, hogy addig nem lehet szó sem a palesztin területek blokádjának feloldásáról, sem pedig a tárgyalások folytatásáról, amíg a palesztinok „nem csökkentik az erőszakot”. A palesztin és izraeli biztonsági vezetők tanácskozása vasárnap és hétfőn pedig eredmény nélkül ért véget.

"Az izraeli koalíció megalakulása belügy, ezzel mi nem foglalkozunk" - reagált a budapesti palesztin nagykövetség tanácsosa az Index megkeresésére. Abdulhamid Dakakni hangsúlyozta: tetteket várnak az új kormánytól, és reménykednek benne, hogy Saron - múltja ellenére - nem tér le a béke ösvényéről. "De kutyából nem lesz szalonna" - tette még hozzá rezignáltan a tanácsos.

hirdetés

N; N;
hirdetés