Külföld

Tizenöt halott a haifai merényletben

Tűzharc Arafat irodájában

2002. 03. 31., 21:03 | Frissítve: 2002. március 31., vasárnap 21:10

Legkevesebb tizenöten életüket vesztették eg öngyilkos merényletben Haifában. A merénylet előtt heves tűzharc alakult ki Jasszer Arafat rámalláhi főhadiszállásának épületében. Bár Izrael szerint az akció nem Arafat ellen irányul, a palesztin vezető egy amerikai tévétársaságnak nyilatkozva megismételte: kész mártírként meghalni.

Tízenöt halottja, és legkevesebb harminc sérültje van egy haifai étteremben elkövetett öngyilkos merényletnek. A hely tömve volt emberekkel, így sok a sérültünk - nyilatkozta Jakov Borovski rendőrparancsnok a Reutersnek. A legfrissebb bezámolók legkevesebb tizennégy halottról szólnak. A rendőrparancsnok szerint egyértelműen öngyilkos merénylő követte el a támadást.

Két szervezet is vállalta a felelősséget

Két órával a haifai merénylet után a Betlehem melletti Efrat zsidó telep közelében követtek el négy sebesülttel járó öngyilkos merényletet a palesztinok. A haifai merényletért két szervezet, a Hamasz és az Iszlám Dzihád is vállalta a felelősséget.

Egy szemtanú beszámolója szerint az étteremben tartózkodók közül valamennyien megégtek. Szörnyű volt a lángoló embereket nézni, a súlyosabb esetekkel nem is tudtam mit kezdeni, csak a könyebb sérültekkel foglalkoztam - mondta Simon Sabag, szemtanú.

A helyszínen tatózkodók beszámolói szerint a robbanás lyukat vágott az étterem tetejébe. A mentési munkálatok folyamatban vannak. Jelentések szerint az étteremben nagyon sokan tartózkodtak. Ezért választhatták az elkövetők a merénylet helyének ezt az éttermet - mondták el biztonsági erők a CNN-nek.

Saron szerint Arafat a béke akadálya

A merényleteket követő tévébeszédében Saron izraeli miniszterelnök a "béke akadályának" nevezte Arafat palesztin vezetőt. Együttműködünk Anthony Zinni amerikai békekövettel, visszavontuk a csapatainkat a megszállt városokból, és minderre cserébe terrorizmus a válasz - nyilatkozta Saron. Arafatról beszélve kijelentette: ő az, aki a támadások mögött áll. Arafat az ellenségünk, és az egész világ ellensége is - fejezte be nyilatkozatát az izraeli kormányfő

Rámalláh zárt terület

Katonai övezetnek nyilvánította Rámalláhot, és távozásra szólította fel az ott tartózkodó külföldieket Izrael. Rámalláh központjában egy amerikai újságíró megsebesült, hátlövést kapott egy szűk utcában - közölték szemtanúk az AFP-vel. Békeaktivisták egy csoportja behatolt Jasszer Arafat irodájába és közölte, hogy a palesztin vezetővel marad.

A ciszjordániai Kobarban az izraeli katonák vasárnap letartóztattak hatvan fiatal palesztint - közölték szemtanúk a francia hírügynökséggel. A jelentés szerint a falut izraeli páncélozott járművek és harckocsik szállták meg és házról házra haladva átkutatták a települést. Kobar Marvan Barguti palesztin aktivista szülőfaluja. Bargutit az izraeliek a palesztin felkelés egyik fő szervezőjének tartják, ő a Tanzim nevű palesztin fegyveres csoport vezetője - írja az MTI.

Tűzharc Arafat irodájában

Heves tűzharc tört ki Jasszer Arafat palesztin vezető rámalláhi főhadiszállásának területén - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. A lövöldözés azután kezdődött Arafat testőrei és az izraeli katonák között, hogfy az utóbbiak közvetlenül a palesztin vezető irodájához tartozó szobákat foglaltak el. A jelentések géppuskatűzről szólnak, és sebesülteket is említenek.

Tömeges letartóztatások

Súlyos összecsapások zajlanak, az elnök testőrei harcolnak a behatolók ellen - nyilatkozta Jasszer Abed Rabo, palesztin tájékoztatási miniszter. A palesztin mentősök most a katonákkal egyeztetnek a sérültek elszállításáról - jelenti a BBC. Arafat főhadiszállását tankok vették körül, egy időre elzárták a vizet és az áramot is. Rámallaáh többi részén tömeges letartóztatásokról számoltak be a palesztinok, a jelentés szerint az izraeli hadsereg hangosbemondókon szólította fel a tizenhat és ötven év közötti férfilakosságot a kihallgatásokon való megjelenésre.

Nem Arafat a célpont

A támadás nem Arafat ellen irányul - ismételte meg az izraeli rádiónak Simon Peresz munkapárti külügyminiszter. Arafat szombat este a FOX amerikai televíziónak adott telefoninterjújában megismételte: az izraeliek többször kijelentették, hogy halottként, foglolyként akarják látni Arafatot, vagy legalábbis ki akarják rúgni Palesztinából. Megmondtam nekik, hogy egy választásom maradt: a palesztin mártírok egyike leszek - nyilatkozta a FOX-nak a palesztin vezető.

Az amerikaiak zöld jelzést adtak?

Az Egyesült Államokat, hogy szabad kezet adott Izraelnek a palesztinokkal szembeni atrocitások folytatására - nyilatkozta Faruk Kaddumi, palesztin külügyminiszter vasárnap Malájziában. Kaddumi hangsúlyozta: biztosak abban, hogy az Egyesült Államok zöld fényt adott Izraelnek a palesztinokkal szembeni atrocitások és terrorizmus folytatására - írja az MTI. "Ez állami terrorizmus" - tette hozzá a politikus a Bernama maláj hírügynökség által idézett nyilatkozatában.

Újabb öngyilkos merénylet

Szombat este legkevesebb huszonkilenc embert megsebesítve felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő Tel Avívban, egy fiatalok által látogatott kávézó közelében. A támadás akkor történt, amikor a sabbat lejártával a teret már megtöltötték a fiatalok. A merényletért Arafat Fatah mozgalmának terrorista szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta a felelősséget. A szervezet két másik tagját is elvesztette, amikor Baka al-Garbijeh városa mellett az izraeli határörség tüzet nyitott autójukra.

Egy lövedék eltalálta az egyik férfira erősített robbanószerkezetet. A robbanásban életét vesztett egy izraeli határőr is. Bush amerikai elnök időközben aggodalmát fejezte ki az ártatlan életek elvesztése miatt. Arafat többet tehetne az erőszak megakadályozásáért - ismételte meg korábbi üzenetét az amerikai elnök, aki azonban felszólította az izraelieket is: bizonyosodjanak meg arról, hogy még van lehetőség a békére.

Az EU Izrael ellen foglalt állást

Az Európai Unió az ENSZ BT Izraelt elitélő határozatának azonnali hatálybalépését szorgalmazta. Az EU felszólította Izraelt a megszállt ciszjordániai városokból való kivonulásra, valamint mindkét felet azonnali tűzszünetre szólította. Izrael korábban bírálta az ENSZ-határozatot, kijelentve, hogy nem hagyják el Rámalláht. Eközben több közel-keleti arab ország lakossága heves tüntetéseken ítélte el az izraeli katonai akciót. A jelentések szerint Irakban, Libanonban, Líbiában, Jemenben, Egyiptomban, Jordániában, Bahreinben, Szíriában és Kuvaitban is heves tüntetések zajlottak.

hirdetés

N; N;
hirdetés