Külföld

Kilencszáz palesztint tartóztattak le

Zinni találkozott Arafattal

2002. 04. 05., 13:40 | Frissítve: 2002. április 05., péntek 16:04

Újabb robbanásokról számoltak be palesztin források a Születés Templomának környékéről. Az izraeli hadsereg cáfolta a templom kapujának berobbantásáról szóló csütörtöki sajtójelentéseket. A palesztinok feltétel nélkül elfogadják Bush csütörtöki ajánlatát, Izrael azonban kételkedik Arafat őszinteségében. Az ENSZ újabb határozatban szólította fel Izraelt a megszállt területek elhagyására. A bejelentések után az izraeli hadsereg újabb palesztinokat tartóztatott le Dzsenínben, így már kilencszázra nőtt a terrorizmus miatt fogva tartottak száma az országban.

Találkozott Jasszer Arafattal Anthony Zinni amerikai különmegbízott pénteken Rámalláhban. Colin Powell amerikai külügyminiszter jövő heti útjának előkészítése mellett Zinni tájékoztatta a palesztin elnököt az izraeli követelésekről is. Izrael Rehavam Zeévi, a tavaly októberben meggyilkolt idegenforgalmi miniszter gyilkosainak és a Vörös-tengeren januárban feltartóztatott fegyverszállítmány fő felelősének tartott Fuad Subaki kiadatását követelik.

Könygáz az újságírókra

Újságírók nem tudósíthattak a találkozóról. Az izraeli katonák könnyfakasztó és bódító gránátokkal kényszerítették meghátrálásra a rámalláhi épületegyüttes felé közeledő újságírók 30 fős csoportját - írta az AP. Izrael a katonai akció kezdetén zárt területnek nyílvánította a megszállt területeket, és nem enged be külföldi újságírókat a harcok színterére.

Újabb heves harcokról számoltak be a hírügynökségek Betlehemből. Az éjszaka folyamán négy nagy robbanás rázta meg a Születés Templomának környékét, majd az izraeliek tüzet nyitottak a bentlévőkre - számolt be az AFP palesztin forrásokra hivatkozva. Csütörtökön szintén a templom kapujának berobbantásáról számoltak be, azonban ezt az izraeli hadsereg tisztjei cáfolták. Mint mondták, a térség katonai zárlat alatt van, a hírügynökségek palesztin forrásból szerzik információikat.

Kétszáz terrorista a templomban

Egy olasz tévétársaság a templomban rekedt tudósítója szerint megközelítőleg háromszáz ember, köztük az Iszlám Dzsihád, az al-Aksza Mártírjainak Brigádja és a Hamász terrorszervezetek kétszáz fegyverese szorult be a szent helyre. Katonai elemzők hangsúlyozták, a terroristák mindenre elszántak, mert tudják, hogy számukra nincs menekvés. A Vörös Félhold szerdai panaszára - zaklatják a mentősöket a katonák - reagálva izraeli források a francia FR2 televízió beszámolóját idézték, ahol egy rutinellenőrzésre leállított mentőautóban bomba-alkatrészeket talált a hadsereg Rámalláh mellett.

Gyerekek is vannak a templomban

Készek felvenni a harcot az esetleg betörő izraeli hadsereggel a bent rekedt fegyveresek - közölte telefonon a Corriere della Sera cmű lapnak nyilatkozva az al-Aksza Mártírjainak Brigádja a templomban tartózkodó egyik vezetője. Beszámolója szerint tucatnyi sérültjük van, illetve a templomban több, hét-tíz éves gyerek is van.

Izraeli helikopterek rakétatámadást intéztek Hebronban egy autó ellen - jelentette az AFP palesztin forrásokra hivatkozva. A szemtanúk tizenegy sebesültről - köztük egy nyolcéves gyerekről - számoltak be, az autó utasa megmenekült. Az izraeli hadsereg nem tud az incidensről - közölte egy szóvivő.

Hét halott Nábluszban

Palesztin források hét halottról - köztük egy civil áldozatról - számoltak be az izraeli hadsereg péntek hajnali nábluszi akciója nyomán - írja az AFP. A hadsereg az éjszaka folyamán a dzseníni menekülttáborba is behatolt. A menekülttáborban folyamatos tűzharc alakult ki, miközben folytak a letartóztatások. A hadsereg pénteki közleménye szerint a harcok kezdete óta kilencszáz, a gyanúk szerint terrorista szervezetekhez köthető palesztint tartóztattak le - írja az MTI.

Bush amerikai elnök csütörtökön a palesztin területek elhagyására szólította fel az izraeli csapatokat. Bush politikájában ez kisebb változást jelent, eddig egyértelműen Izrael önvédelmi joga mellett állt ki. Izrael mellett Arafatot is figyelmeztette az amerikai elnök, mondván "elárulta népe álmait" és nem ellenezte kitartóan a terrorista akciókat. A merénylők nem mártírok, hanem gyilkosok - mondta Bush.

Feltétel nélkül elfogadják Bush javaslatát

Bush bejelentését a palesztinok feltételek nélkül elfogadják - olvasta fel a CNN-nek Saeb Erbakat, a palesztinok főtárgyalója Arafat levelét. Arafat szavait újabb "ámításnak" nevezte Ra'anan Gissin, Saron izraeli miniszterelnök egyik főtanácsadója. "Tudja, hányszor mondta már ezt, aztán egy újabb terrorista hullám szakadt a nyakunkba" - reagált Arafat közleményére Gissin.

"Elegünk volt a szavakból, miért nem fordul saját embereihez és szólítja fel őket az öngyilkos merényletek abbahagyására" - tette hozzá a tanácsadó. A tegnapi nap folyamán az izraeli hadsereg olyan Tul-Karmban lefoglalt dokumentumokat tett közzé, melyek az Arafat és a terroristák közti kapcsolatot bizonyítják. A palesztin illetékesek kétségbe vonták a dokumentumok valódiságát.

Újból kivonulásra szólít az ENSZ

Az amerikai elnök nyilatkozatához hasonlóan az ENSZ Biztonsági Tanácsa is ismét "késedelem nélküli" kivonulásra szólította fel az izraeli hadsereget. A határozatot a BT ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, még Szíria is igennel szavazott, annak ellenére, hogy az általa javasolt "azonnali" kivonulást egy finomabb formára cserélték a határozat végleges szövegében. Az ENSZ BT-nek ez immár a második ilyen irányú határozata a harcok március 29-i kezdete óta.

hirdetés

N; N;
hirdetés