Külföld

Folytatódtak a hadműveletek Ciszjordániában

2002. 04. 07., 19:52 | Frissítve: 2002. április 07., vasárnap 19:58

Az izraeli hadsereg a dzsenini menekülttábort bombázta vásárnap, és közben folytatta a hadműveleteket a többi ciszjordániai városban is. Előtte pár órával Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt ígérte, hogy a lehető leggyorsabban befejezik a katonai akciókat-jelentette a CNN.

Izraeli Apache helikopterek, és tankok lőtték a ciszjordániai Dzseninben fekvő menekülttábort vasárnap - jelentették a helyszínen tartózkodó tudósítók. Az izraeli hadsereg azt állította, hogy palesztin fegyveresekre vadásztak a dzsenini menekülttáborban. Palesztin források szerint a harcoknak legalább 70 palesztin esett áldozatul, akik többsége civil. Az izraeli hadsereg hét katonája vesztette életét a dzsenini harcok során. Nabluszt pedig már teljesen irányítása alá vonta az izraeli hadsereg, ahol több mint 30 palesztin fegyverest öltek meg, miközben állítólag ügyeltek arra, hogy a civileknek ne essen bántódása. A hadsereg egyik tábornoka szerint mindkét városban a végéhez közelednek a hadműveletek. A vasárnapi izraeli kabinet értekezleten Saron 'döntő jelentőségüneknek' nevezte hadműveleteket, amelyek Izrael békéjét biztosítják. A hadsereg illetékesei szerint a hadjárat egyik fő célja a terroristák fegyvereinek begyűjtése és a bombakészítő üzemek felszámolása volt.

A hadsereg még nem kapott parancsot a visszavonulásra

Colin Powell amerikai külügyminiszter várhatóan hétfőn érkezik a Közel-Keletre. Elmondta, lehet, hogy találkozni fog Jasszer Arafattal is, ha a körülmények engedik. Hozzátette azt is, lehet, hogy tűzszüneti megállapodás nélkül tér haza. Egy rangidős amerikai illetékes szerint Ariel Saron beleegyezett a lehető legkorábbi visszavonulásba Bush elnökkel szombaton folytatott telefonbeszélgetése során. Saron aznap késő este megismételte, hogy tudatában van annak, hogy az Egyesült Államok a visszavonulást követeli. Másnap az izraeli hadsereg illetékesei azt állították, hogy ők nem kaptak parancsot a hadműveletek befejezésére. Az izraeli parlament egy arab képviselője, Azmi Bisara szerint a palesztinok nem elégedettek Bush tevékenységével. Szerintük Bush 'csak játszik a szavakkal', pedig bármikor le tudná állítani Saront.

hirdetés

N; N;
hirdetés