Külföld

Legalább nyolc emberrel végzett az öngyilkos merénylő

2002. április 10., szerda 09:46

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy pontosan hány embert ölt meg az az öngyilkos merénylő, aki Haifától délre egy autóbuszt robbantott fel, de legalább nyolc halottról tesznek említést a különböző források. Egyes - kórházi forrásokból származó - jelentések változatlanul kitartanak a legkevesebb tíz áldozat mellett, de nem pontosították, hogy ehhez hozzászámítják-e terrorcselekmény elkövetőjét.

A rendőrség közlése szerint a Haifából Jeruzsálembe tartó autóbuszt szétroncsoló detonáció az öngyilkos merénylőn kívül nyolc embert ölt meg. A sebesültek számát általában továbbra is húszra becsülik az egészségügyi forrásokra hivatkozó rádió- és tv-beszámolók.

Az észak-izraeli körzet rendőrfőnöke feltételezi, hogy a merénylő a testére erősített robbanószerkezettel szállt fel a buszra. A robbanás egy kibuc közelében történt, mintegy huszonöt kilométerre délre a kikötővárostól.

Egy szemtanú elmondta, hogy mintegy húsz méterrel az autóbusz mögött haladt, amikor a robbanás bekövetkezett. A busz a robbanást követően két-három méterre a levegőbe emelkedett. A Vöröskeresztnek megfelelő izraeli segélyszervezet illetékese arról számolt be, hogy a busz az oldalára dőlt.

A Hamász radikális palesztin szervezet szerdán az al-Dzsazíra hírtelevíziónak eljuttatott nyilatkozatában közölte, hogy egyik aktivistája követte el öngyilkos akciót. Az elmúlt tíz napban, a ciszjordániai palesztin városok ellen indított izraeli támadások kezdete óta ez volt az első öngyilkos terrorcselekmény. Az izraeli kormány egyik szóvivője Jasszer Arafat palesztin elnököt tette felelőssé a terrorcselekményért. Mint fogalmazott az azt bizonyítja, hogy Arafat semmit sem tesz a terrorizmus ellen, hanem éppen ellenkezőleg, bátorítja azt. Az újabb merénylet igazolja a március 29-én indított offenzíva jogosságát, amelynek célja a terrorizmus infrastruktúrájának megsemmisítése - hangoztatta az izraeli kormány szóvivője.

hirdetés

N; N;
hirdetés