Külföld

Mégsem történt mészárlás Dzsenínben?

Egy amerikai orvoscsoport az izraeli álláspontot alátámasztó becsléssel állt elő

2002. 05. 01., 11:28 | Frissítve: 2002. május 01., szerda 11:33

Az izraeli álláspontot alátámasztó becslést adott ki egy független amerikai jogvédő szervezet a dzseníni katonai akció áldozatainak számáról. Izraeli katonák folytatják Arafat elzárását a külvilágtól, a palesztin vezető nem találkozhatott küldötteivel, akik amerikai és brit szakértőkkel tárgyaltak Rehavam Zeévi gyilkosainak kiadatásáról. Izrael a gyanúsítottak kiadataásához köti Arafat háziőrizetének feloldását.

Legalább negyvenöt halottja és kétszáz sebesültje volt az izraeli hadsereg dzseníni akciójának - közölte előzetes becslését helyi kórházi nyilvántartások alapján egy orvosokból álló amerikai jogvédő szervezet. Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet jelentés szerint "igen valószínű, hogy súlyos késedelmek voltak a sebesültek orvosi ellátásában".

Az izraeli véleményt támasztja alá

Az amerikai jogvédők adatai inkább az izraeli kormányvéleményeket támasztják alá, hivatalos izraeli források szemben a palesztinok több száz halottról és mészárlásról szóló beszámolóival végi ötven körüli palesztin áldozatról beszéltek. Segélyszervezetek dolgozói korábban ötvenkét áldozatról számoltak be.

Négy halottja és tizennégy sebesültje van az izraeli katonák és a palesztinok szerda reggeli összetűzésének a Gáza-övezet déli részén, Rafah közelében. Az izraeli hadsereg tíznél több harckocsival újra bevonult a ciszjordániai Kalkilija városába, majd néhány óra múlva kivonult onnan. Kalkilijába az egy hónapja tartó ciszjordániai offenzíva során már kétszer bevonult a hadsereg, legutóbb április 26-án - írja az AFP.

Arafat nem találkozhat tárgyalóival

A Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi főhadiszállását őrző izraeli katonák szerdán kora reggel nem engedték be Arafathoz azokat a palesztin küldötteket, akik amerikai és brit szakértőkkel tárgyaltak a palesztin vezető körüli ostromzár feloldásának feltételeiről - közölte egy magas rangú palesztin személyiség, aki szerint ezzel meghiúsulhat az egyezség.

Semmi sem történt

Semmi sem történt, semmi - mondta Jászir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter a brit és amerikai tárgyalópartnereivel tartott újabb, negyedórás találkozót követően, minisztériumába visszatérve. A tárgyalás után Rabbo, valamint a delegációhoz tartozó Mohamed Dahlan, a Gázai övezet biztonsági főnöke és Mohamed Rasid, Arafat gazdasági tanácsadója be akart menni az elnökhöz, hogy jóváhagyását kérje a megállapodáshoz, de az izraeliek ezt megakadályozták.

Rabbo azt hangsúlyozta, hogy egyelőre nem irányoztak elő újabb találkozót a brit és amerikai szakértőkkel. Pedig az izraeli katonákkal történt incidens előtt a palesztin miniszter derűlátóan nyilatkozott, azt hangoztatta, hogy "ma éjjelre" létrejön a megállapodás, és ha igen, akkor az alku - a rámalláhi központban fogva tartott hat palesztin szélsőséges átadása brit és amerikai őrizetbe, cserébe Arafat mozgásszabadásának visszaadásáért - 12 órán belül végrehajtható lesz.

hirdetés

N; N;
hirdetés