Külföld

Halálos megemlékezések a 'Katasztrófa Napján'

Arafat a menekültek hazatéréséhez köti a megbékélést

2001. 05. 15., 19:58 | Frissítve: 2001. május 16., szerda 13:43

Négy palesztin meghalt, több mint 120 megsebesült kedden a Gázai övezetben és Ciszjordániában palesztin tüntetők és izraeli katonák összecsapásaiban. Az áldozatok között van a Hamasz nevű radikális palesztin szervezet szellemi vezetőjének, Ahmed Jaszin sejknek egyik testőre is. A palesztin tüntetők annak az 53. évfordulójáról emlékeztek meg, hogy közvetlenül Izrael Állam 1948. május 14-i megalapítása után mintegy 700 ezer palesztint elűztek hazájukból. A palesztinok azóta minden évben megemlékeznek a "nakba", azaz a Katasztrófa Napjáról.

Több tízezer palesztin tüntet a "Katasztrófa Napja" alkalmából, így emlékezve arra a több százezer palesztinra, akiket 1948-ban, Izrael Állam megalapítását követően elűztek otthonaikból. Közben a Gázai övezetben két palesztin meghalt, köztük a militáns Hamasz mozgalom vezetőjének egyik testőre. Közel százan megsebesültek az elszórt összetűzések során - jelentette a BBC.

Arafat szerint a visszatérésig nem lehetséges a megbékélés

Jasszer Arafat
Jasszer Arafat palesztin vezető kijelentette az évforduló alkalmából mondott beszédében, hogy nem lehetséges a megbékélés Izraellel, amíg a száműzött palesztinok vissza nem térhetnek otthonukba. Ariel Saron izraeli kormányfő szóvivője bírálta a palesztin elnököt ezért a beszédért, mert - mint mondta - Arafat "régi szólamokat ismételgetett, és elszalasztotta az alkalmat, hogy az ellenségeskedés beszüntetésére szólítsa fel népét".

Arafat és Saron elődje, Ehud Barak tárgyalásai a közel-keleti békéről épp azért szakadtak meg az év elején, mert Barak nem volt hajlandó beleegyezni a ma már négymilliónyi palesztin menekült hazatérésébe.

Jasszer Arafat kedden Kairóban tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel és Eszmat Abdel-Megiddel, az Arab Liga távozó főtitkárával. Mindkettőjükkel a palesztin-izraeli viszály fejleményeit vitatta meg, különös tekintettel arra, hogy az araboknak milyen ellenlépéseket kell tenniük Ariel Saron izraeli kormányfő "dühödt palesztinellenes háborújával szemben" - közölte a sajtóval Nabil Saat palesztin nemzetközi együttműködési miniszter, aki szintén részt vett mindkét találkozón.

Egyiptomban is tiltakoztak

A kairói tárgyalásokkal egyidejűleg mintegy száz tüntető tiltakozott az egyiptomi fővárosban, az Arab Liga székháza előtt "a gyáva arab kormányok tétlensége ellen", nagyobb támogatást sürgetve a palesztin ügynek. Amerikai és izraeli zászlókat égettek, és követelték az izraeli és az amerikai nagykövet kiutasítását Egyiptomból.

Más arab fővárosokban is rendeztek megemlékezéseket a "nakba" emléknapján. Mintegy száz palesztin - Arafat és Szaddám Huszein iraki elnök portréi alatt felvonulva - izraeli zászlókat égetett Bagdadban. Damaszkuszban több arab ország írói, művészei, kiemelkedő értelmiségi vezetői gyűltek egybe közös megemlékezésre. Felhívást intéztek kormányaikhoz, hogy tegyék lehetővé arab önkéntesek toborzását az Izrael elleni harcra.

Szintén az évfordulóhoz időzítve a katari kormány bejelentette: kész lenne otthont adni egy izraeli-palesztin csúcstalálkozónak, hogy segítsen a gázai és ciszjordániai erőszak beszüntetésében. A dohai kormány azt is közölte, hogy az Iszlám Konferencia Szervezetének soros elnökeként kezdeményezi a tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli találkozóját, amelyen a palesztin felkelés kérdését vitatnák meg. A találkozó tervezett időpontja május 26.

Izraeli egységek a palesztin övezetben

Eközben izraeli egységek behatoltak a ciszjordániai Betlehem keleti, palesztin önkormányzatú szektorába. A szektorban heves lövöldözés volt a katonák és az Arafat által irányított Fatah mozgalom tagjai között - értesült Fatah-forrásból az AFP.

Megöltek kedden egy izraeli telepes asszonyt Ciszjordániában, Rimonim és Máále Mihmas zsidó telepek között - jelentette az izraeli közszolgálati rádió, hozzátéve, hogy a tettesek valószínűleg palesztin fegyveresek. A Jordán folyó völgyében fekvő Rimonim telepről származó nőt a nyakán érte találat. Gépkocsin vele utazó édesapja is megsérült. Az asszony kórházba szállítás közben, a mentőautóban halt bele sebébe.

A tetteseknek sikerült elmenekülniük a helyszínről.

hirdetés

N; N;
hirdetés