Külföld

Izraeli rakétatámadás Gáza ellen

Tartósan megszállt öt palesztin várost Izrael

2002. 06. 24., 10:21 | Frissítve: 2002. június 24., hétfő 10:46

Hat ember vesztette életét egy, a Hamasz egy terroristája elleni izraeli rakétatámadás következtében Gázában. A legutóbbi tizenkilenc áldozatot követelő jeruzsálemi robbantást magára vállaló terrorszervezet szellemi vezetőjét háziőrizet alá vette a Palesztin hatóság. Az izraeli hadsereg időközben újra ostrom alá vette Arafat rámalláhi főhadiszállását, valamint öt várost "meghatározatlan időre" megszállt.

Hat ember, köztük a Hamasz nevű terrorszervezet egy tagja vesztette életét a Gázai övezet déli részén, miután izraeli helikopterek rakétával kilőtték autójukat. Az autót legkevesebb négy rakéta találta el - nyilatkozták palesztin források a BBC-nek. Az izraeli hadsereg az öngyilkos merényletek megtorlásaként "meghatározatlan időre" újból megszállt öt palesztin fennhatóságú várost, és ismét blokád alá vette Jasszer Arafat palesztin vezető rámalláhi főhadiszállását.

Nem tudja, hogy háziőrizetben van

Gáza városában a Palesztin Hatóság rendőrsége bekerítette Ahmed Jasszín sejk, a Hamasz alapító-szellemi vezérének otthonát. Jasszín fia a BBC-nek nyilatkozva elmondta: apját senki nem értesítette arról, hogy háziőrizetben van. A Hamasz több a múlt héten elkövetett öngyilkos merényletért - köztük a tizenkilenc áldozatot követelő jeruzsálemi akcióért is - vállalta a felelősséget.

Öt várost szálltak meg

Az izraeli hadsereg a hétvégén megszállta a ciszjordániai Kalkilija városát is, ötödikként az öngyilkos merényletekre válaszul újból ellenőrzés alá vont palesztin fennhatóságú városok között. A hadsereg Túl Karm, Nablusz, Dzsenín és Betlehem városokat is megszállta - írja a BBC. Az izraeli kormány mindaddig nem kíván kivonulni a palesztin területekről, amíg az öngyilkos merényleteknek véget nem vetnek.

Ennek érdekében Ariel Saron kabinetje az öngyilkos merénylők rokonainak száműzését tervezi. Egy javaslat szerint elég lenne a rokonokat a Ciszjordániánál sokkal ellenőrizhetőbben elzárt Gázai övezetbe száműzni.

Nem cél a Palesztin Hatóság megdöntése

Izrael kétezer tartalékost mozgósított a palesztin városok megszállására. Benjámin Ben Elizér izraeli védelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva tagadta, hogy az akció célja a Palesztin Hatóság fennhatóságának megdöntése lenne. Saeb Erakat, a palesztin kormány minisztere korábban azzal vádolta Izraelt, hogy célja a "Palesztin Hatóság hatalmának megdöntése és izraeli katonai kormányzással történő helyettesítése.

hirdetés

N; N;
hirdetés