Külföld

Telepesei előőrseit számolja fel Izrael

Mérsékeltebb politikára vált a Ciszjordániát újra megszálló Ben-Elizér

2002. 06. 30., 17:40 | Frissítve: 2002. július 01., hétfő 11:28

Tíz úgynevezett előőrs, az izraeli telepesek által illegálisan kiépített település lebontásáról döntött az izraeli védelmi miniszter. A hét palesztin fennhatóságú város megszállását levezénylő munkapárti Ben-Eliézer lépésével pártja mérsékeltjeinek kíván a kedvében járni - vélik elemzők.

Tíz izraeli előőrs vasárnap estig történő lebontására adott parancsot az izraeli hadseregnek Benjámin Ben-Eliézer védelmi miniszter. A ciszjordániai zsidó telepesek építette előőrsök lebontását a telepesek esetleges ellenállásának letörése árán is végre kell hajtania a hadseregnek - jelentette a BBC.

Megsértik a nemzetközi jogot

Az előőrsöket az izraeli kormány beleegyezése nélkül, a nemzetközi jogot megsértve, az engedélyezett zsidó telepek közelében építették ki a telepesek. Ben-Eliézer további előőrsök lebontására is ígéretet tett. A Gáza-övezetben és Ciszjordániában összesen közel kétszázezer telepes él. Egyesületük, a Jesa Tanács elítélte a védelmi miniszter döntését, mely szerintük csak "jutalom és bíztatás a terroristáknak".

Ben-Eliézer volt egyik kezdeményezője annak a katonai akciónak, mely során a Palesztin Hatóság ellenőrizte nyolc legnagyobb város közül hetet megszállt a hadsereg. Jerikó kivételével az összes nagyvárosban kijárási tilalmat rendeltek el, hétszázezer palesztint szorítva ezzel otthonába - jelentette a BBC. Hebronban a hadsereg felrobbantotta a hatóság helyi főhadiszállását, mert feltételezésük szerint tizenöt terrorista bujkált benne.

Buldózerekkel a romok között

Most a hadsereg alakulatai buldózerekkel távolítják el az épület romjait, és a terroristák holtestét a romok alatt keresik. A palesztinok szerint a tizenöt fegyveres még az épület felrobbantása előtt elmenekült. A hadsereg akciója válasz arra a két jeruzsálemi öngyilkos merényletre, melyben huszonhat izraeli veszítette életét a múlt hétvégén.

Ben-Eliézer az előőrsök felszámolását célzó döntése mögött most sokan azt látják, hogy pártjában, a Munkapártban többen is elítélik a katonai akciót, ő maga meg a párt vezetőjeként inkább mérsékeltként szeretné feltüntetni magát. Reményeink szerint meg tudunk állapodni a telepesekkel - nyilatkozta a BBC-nek Ben-Eliézer szóvivője. Ariel Saron kormányzása alatt eddig 44 előőrsöt építettek az izraeli telepesek.

hirdetés

N; N;
hirdetés