Külföld

Víziók és béketervek a palesztin államról

Arafat zászlókról, Amerika egy Arafat nélküli palesztin vezetésről álmodik

2002. 07. 16., 11:37 | Frissítve: 2002. július 16., kedd 15:16

Bár Arafat már palesztin zászlóerdőt képzel egész Jeruzsálem fölé, az amerikaiak továbbra is kitartanak eltávolításáról szóló tervük mellett. "Arafatnak nincs helye a béketárgyalásokon" - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter. Közben három arab ország saját rendezési tervet dolgozott ki. Elképzelésük szerint előbb elismernék a független Palesztinát, a határok megállapításával ráérnek később is bíbelődni.

Egész Jeruzsálem felett palesztin zászló fog lengeni - jelentette ki Jasszer Arafat palesztin elnök az al-Dzsazíra nevű katari televíziós csatornán hétfőn elhangzott interjújában. Arafat víziójában zászlóerdőt képzelt a minaretek és a templomok csúcsaira valamint a városfalakra. Véleménye szerint a palesztin nép "megvédelmezi a muzulmán és keresztény szent helyeket, tiszteletben tartja a zsidó vallás szent helyeit". A vezető büszke továbbá a palesztin demokráciára, hiszen korára való tekintett nélkül "mindenki szabadon kifejtheti a véleményét".

Nem győzte meg az amerikaiakat

Ez utóbbiról továbbra sem sikerült meggyőznie az amerikai vezetést, hiszen Colin Powell amerikai külügyminiszter megismételve Bush elnök kijelentéseit ismételten elmondta: Washington új palesztin vezetést akar. Arafat leváltását a palesztin vezetés korrupciójával és a terrorizmus elleni elégtelen fellépésével indokolta Bush. "Arafatnak nincs helye a béketárgyalásokon" - jelentette ki Powell az ABC televíziónak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy végülis a palesztin népnek kell eldöntenie, milyen szerepet szán Arafatnak.

"A döntés a palesztin népé. Ez nem Afganisztán, senki sem kényszerítheti akaratát a palesztin népre" - fogalmazott Arafat válaszul az elmozdítását célzó amerikai és izraeli kampányra vonatkozó kérdésre. Bush új közel-keleti doktrínájára válaszul három arab ország saját béketervet dolgozott ki.

Állam határok nélkül

Hozzák létre és egy éven belül ismerjék el a független palesztin államot - ismertette egy arab forrás Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia közel-keleti rendezési tervét. A tervezett szerint az állam elismerésére közvetlenül a 2003. januári palesztin képviselőházi és elnökválasztások után kerülhetne sor. A három ország elképzelése szerint a független Palesztina az 1967-es hatnapos háború előtti területeken létezhetne, bár ezt a pontot szándékosan homályosan fogalmazták meg, nehogy az elképzelés megbukjon a teljes kivonulást elutasító Izrael ellenállásán.

A palesztinok tűzszünetet kötnének

A tervet - melyet az AP forrása szerint a palesztinok is támogatnak - a kedden kezdődő New York-i tanácskozásán az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió képviselőiből álló közel-keleti "kvartett" elé terjesztik. Amennyiben a világszervezet elismerné ezt a palesztin államot, Izrael megkezdhetné a tárgyalásokat a palesztinokkal a pontos határokról és egyéb függőben lévő kérdésekről. Egy év állna a felek rendelkezésére a megállapodásig, annak végrehajtása a második évre maradna. Az arab forrás szerint a Palesztin Hatóság arra törekszik, hogy meggyőzze a szélsőséges csoportokat a tűzszünetről, előbb Izraelben, majd a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Egyiptomi tárgyalásai során Benjámin Ben Eliézer izraeli védelmi miniszter egyelőre még csak a helyzet normalizálására tett javaslatot tárgyalópartnerének, Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek. Elképzelései szerint a terrorcselekmények leállítása fejében Izrael helyreállítaná a normális életfeltételeket a Gázai övezetben, az akció sikere esetén kiterjesztené azt a többi palesztin területre is.

hirdetés

N; N;
hirdetés