Külföld

Clinton Arafatra vár

Elmaradt a izraeli-palesztin csúcstalálkozó

2000. 12. 28., 23:00 | Frissítve: 2000. december 29., péntek 09:12

Az amerikai elnök kizárta, hogy találkozzon az izraeli és a palesztin vezetővel mindaddig, amíg el nem fogadták az általa javasolt kerettervet a válság rendezésére. A csütörtökre tervezett csúcstalálkozó elmaradt az izraeli és palesztin vezető közt, Jasszer Arafat hétfőn tájékoztatja az arab vezetőket a Clinton-javaslatról.

Bill Clinton amerikai elnök washingtoni sajtóértekezletén - miközben megismételte szerdai kijelentését, hogy „még sohasem álltunk ilyen közel” a megegyezéshez - kizárta a további tárgyalásokat az izraeli és a palesztin vezetőkkel, amíg azok el nem fogadják a Clinton-terv alapvető pontjait. Az AP szerint az amerikai elnöknek láthatóan csalódást okoz, hogy nem kapott még választ Arafattól. Barak már szerdán válaszolt Clintonnak, miszerint kész tárgyalni az amerikai feltételek alapján, ha a palesztinok is egyetértenek azokkal.

Merényletek után Izrael zárlatot rendelt el

Ehud Barak izraeli kormányfő csütörtökön utasította a hadsereget és a biztonsági erőket, hogy haladéktalanul zárják le teljesen a nyugati partot és a Gázai övezetet, miután két izraeli életét vesztette egy pokolgépes merénylet következtében, egy másik robbantásban pedig tizennégy izraeli sérült meg. A Barak hivatala által kiadott közlemény szerint a hadsereg "további lépéseket tesz majd az ellenség terrorakcióinak meghiúsítása érdekében".

Saron levele Arafathoz

Barak választási ellenfele, a jobboldali Likud pártot vezető Ariel Saron eközben levelet küldött Jasszer Arafat palesztin elnöknek a ramadán böjti hónap vége alkalmából, s ebben kifejezte reményét, hogy „az ünnep alkalmat ad a békére az izraeli és a palesztin nemzetnek, és lehetővé teszi, hogy a térségben mindenki békében és biztonságban éljen”. A levelet ismertető hivatalos palesztin forrás megjegyezte, hogy Saron sohasem küldött még ilyen levelet Arafatnak.

Elmaradt csúcs

Elhalasztották az eredetileg csütörtökre tervezett izraeli-palesztin csúcstalálkozót az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Az izraeli védelmi miniszter helyettese azt mondta a CNN-nek, hogy egyelőre nem időszerű az amerikai békejavaslat megvitatása a legmagasabb szinten, ezért Barak miniszterelnök ma nem utazik Egyiptomba. Hangsúlyozta: a tanácskozást nem lemondták, csak elhalasztották.

Jasszer Arafat palesztin elnök ennek ellenére találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, a tervezett találkozó védnökével, és - amint Arafat mondta - konstruktív megbeszéléseket folytatott vele. A palesztin vezető közölte: az amerikai béketervet az arab vezetők elé fogja tárni, hogy közösen megvitathassák azt. Erre hétfőn kerül majd sor.

Átfogó amerikai rendezési terv

Mint arról beszámoltunk, Bill Clinton amerikai elnök a múlt héten átfogó rendezési tervet terjesztett a felek elé, melyet alkalmasnak vélt a határok, a menekültek, a telepek, illetve Jeruzsálem kérdésének rendezésére. Ugyan részleteket nem hoztak nyilvánossága, kiszivárgott, hogy a Clinton-javaslat a nyári Camp David-i csúcson tárgyaltaknál is radikálisabb:

  • Szuverenitást adna a palesztinoknak az arabok lakta negyedek felett Jeruzsálemben, a szentként tisztelt Templomhegyet pedig kettős szuverenitás alá helyezné.

  • Elutasítja azonban a közel négymillió palesztin menekült visszatérését Izrael területére, legfeljebb korlátozott családegyesítésekről lehet szó. A menekülteket nemzetközi alapból kompenzálnák.

  • Izrael kivonulna az 1967-ben megszállt területek 95 százalékáról, amelyen létrejöhetne a palesztin állam. Kárpótlásul a palesztinok területeket kapnának a Negev-sivatagból, Gáza mellett.

  • A zsidó telepek 80 százalékát bekebelezné Izrael, a többit felszámolnák, vagy palesztin fennhatóság alá kerülnének.

    Az izraeli tárgyalók korábban Washingtonban azt mondták, hogy a javaslatot jó kiindulási alapnak tartják. Palesztin vezetők úgy vélekedtek, több részlet még kidolgozásra vár. Az AFP szerint azonban Barak nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy Izrael nem fogja átengedni a Mecsetek terét a palesztinoknak.

  • hirdetés

    N; N;
    hirdetés