Külföld

Öngyilkos merénylet egy egyetemi kávézóban

2002. 07. 31., 13:49 | Frissítve: 2002. július 31., szerda 15:53

Legalább hét ember életét vesztette és hetven megsebesült, amikor robbanás történt a jeruzsálemi Héber Egyetemen. A Hamász radikális iszlám szervezet vállalta a felelősséget ezért a cselekményért is, amit a Palesztin Hatóság is elítélt.

Izraeli források szerint legalább hét ember életét vesztette és legalább 70 megsebesült, amikor robbanás történt a jeruzsálemi Héber Egyetem épületében szerdán kora délután. Szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az egyetem Frank Sinatra nevű kávézójában. Jelentések szerint a vizsgaidőszak miatt a helyiség a merénylet idején tele volt diákokkal.

A Hamász vállalta a felelőséget

A Hamász radikális iszlám szervezet vállalta a pokolgépes merényletért a felelősséget. A Hamász katonai szárnya a nagy hírügynökségekhez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a robbantással akartak bosszút állni vezetőjük, Szalah Sehada múlt heti, a gázai támadás során történt megöléséért. Egyes források szerint egy 27 éves betlehemi fiatalember követte el a merényletet.

A Palesztin Hatóság határozottan elítélte a merényletet, de a terrorhullámért Ariel Saron izraeli kormányfő politikáját tette felelőssé, amelynek "lényege a pusztítás, a gyilkolás, a kollektív büntetés." Avi Pazner izraeli kormányszóvivő az AFP-nek azzal vádolta Jasszer Arafat elnököt, hogy bátorítja a merényleteket, hogy ne kelljen neki reformokat végrehajtania a Palesztin Hatóságon belül.

Huszonnégy órán belül ez volt a második robbantásos merénylet Jeruzsálemben. Kedden kora délután egy öngyilkos merénylő robbantott egy belvárosi gyorsétkezdénél. Az incidensben meghalt a merénylő, négy ember pedig megsebesült. A keddi merényletért is a Hamász vállalta a felelősséget.

hirdetés

N; N;
hirdetés