Külföld

Amerikai áldozatai is vannak a jeruzsálemi merényletnek

Izraeli tankok vonultak Arafat főhadiszállása elé

2002. 08. 01., 10:31 | Frissítve: 2002. augusztus 01., csütörtök 11:04

Négy amerikai és egy francia áldozata is van a szerdai jeruzsálemi bombamerényletnek. A terrorakció után az izraeli kormány megtorlásokról döntött, és tankokkal vonult fel a hadsereg Arafat rámalláhi főhadiszállásánál. Bush ismételten a terrorizmus elleni határozott fellépésre szólította a palesztin vezetést.

Négy amerikai és egy francia diák is életét vesztette a Hamász szerdai, hét halálos áldozatot követelő bombamerényletében. A jeruzsálemi Héber Egyetem kávézójában elkövetett bombatámadásban nyolcvanhatan megsérültek, köztük számos arab, dél-koreai és japán diák, valamint további négy amerikai állampolgár, akik az egyetem nyári kurzusait látogatták.

Tankok Arafat főhadiszállásánál

A bombát most nem öngyilkos merénylő aktiválta, hanem egy táskában rejtették el - ez a BBC tudósítója szerint a terrorszervezet taktikájának változását jelzi. A támadás után összeült az izraeli biztonsági kabinet, ülésükön a terrorakció megtorlásáról döntöttek. Csütörtök hajnalban a hadsereg páncélosai ismét Arafat palesztin elnök rámalláhi főhadiszállása elé vonultak - írja a Jerusalem Post című napilap online kiadása.

Lerombolták az öngyilkos merénylő házát

A városban a katonaság buldózerei lerombolták annak a 17 éves öngyilkos merénylőnek a házát, aki kedden egy jeruzsálemi gyorsétteremben hajtott végre támadást. A szerdai merényletet közleményben ítélte el a Palesztin Hatóság, bár véleményük szerint az erőszakhullámért Saron a felelős. Bush amerikai elnök szintén - szóvivője szerint kemény szavakkal - elítélte a támadást.

"Ez a támadás alátámasztja, hogy a palesztin népnek és vezetőinek lépéseket kell tennie a terror megállításáért, hogy végre esély legyen a békére" - idézi Bush nyilatkozatát a BBC. Az amerikai elnök júniusban Arafat elmozdítására szólította a palesztinokat, amiért a palesztin elnök nem tesz eleget a támadások megakadályozásáért.

hirdetés

N; N;
hirdetés