Külföld

Az al-Kaidát vádolják a kenyai merényletekkel

Tizennégy halott a mombaszai szállodarobbantásban

2002. 11. 28., 09:51 | Frissítve: 2002. november 28., csütörtök 16:34

Az al-Kaidát gyanúsítják a tizenegy ártatlan áldozatot követelő kenyai szálodarobbantás és az izraeli chartergép elleni rakétatámadás elkövetésével. A mombaszai szállodába három arab férfi hajtott bele robbanóanyaggal megpakolt autójával, a robbanásban a terroristák is életüket vesztették. A támadással egyidőben két rakétát is kilőttek egy Kenyából felszálló izraeli utasszállító gépre. A rakéták nem találták el a repülőt, a gép kisebb károkat szenvedett.

Tizenegy turista, köztük két gyermek életét vesztette, nyolcvanan megsebesültek a mombaszai Paradise hotelnél elkövetett pokolgépes merényletben - tájékoztatta az izraeli külügyminisztériumot John Sawe, Kenya izraeli nagykövete. A különösen az izraeli állampolgárok körében népszerű szállodába egy robbanóanyaggal megpakolt autó hajtott bele - jelentette a BBC. "A fehér Pajeróban három arab férfi ült, amint a száloda előterébe értek, felrobbantották a kocsit" - nyilatkozta egy a hotellel szemközti bár pultosa a Reutersnek. A robbanásban mindhárom merénylő életét vesztette.

A kenyai hatóságok két férfit már őrizetbe is vettek a robbantásokkal kapcsolatban. Bár a hatóságok egyelőre nem árultak el részleteket a gynúsítottakról, izraeli és kenyai források is az al-Kaidát jelölték meg a merénylet feltételezett elkövetőjeként. A merényletek után nem sokkal Abu hamza al-Maszri londoni muzulmán teológus, bin Laden ismert híve is a szaúdi milliárdos terrorszervezetét nevezte meg lehetséges elkövetőként. Mint mondta, az iszlám radikálisok "így mutatják ki elkötelezettségüket a palesztinok ügye mellett".

Romokban

"Nagy a füst és tűz ütött ki" - nyilatkozta a BBC-nek az izraeli tulajdonú szálloda egyik lakója. A szemtanúk beszámolói szerint az autó áttörte a szálloda előtti kordont és az épület előterébe hajtva robbant fel. A BBC helyszíni tudósítójának jelentése szerint az épület gyakorlatilag megsemmisült.

A környéken egyből hatalmas tömeg gyűlt össze, a mentők a sérülteket egy közeli, kisebb kórházba szállítják - írja a BBC. A robbanás idején két-három, izraeli turistákat szállító busz tartott a szálloda felé - mondta el az izraeli külügyminisztérium szóvivője. A CNN információi szerint a támadás idején 146 izraeli turista készült bejelentkezni a hotelbe.

Felszállás közben támadták

A pokolgépes robbantással egyidőben Mombaszában két rakétát lőttek ki egy izraeli utasszállító repülőre. A Boeing 757-es körülbelül kétszáz utassal a fedélzetén éppen felszálláshoz készült. A rakéták nem találták el az Arkia chartertársaság repülőjét.

A gép ugyan könnyebben megsérült, a fedélzeten azonban senki nem szenvedett sérüléseket. A légitársaság tisztviselőinek elmondása szerint a pilóta két villanást vett észre a géptől balra. bár a pilóta egy nairobi kényszerleszállásra is felkészült, a károk felmérése és a légitársaság vezetésével történő egyeztetés után útjának folytatása mellett döntött - jelentette az AP. A támadást követően az EL Al leállította összes külföldi repterekről induló járatát.

hirdetés

N; N;
hirdetés