Külföld

Izrael megtorolta a jeruzsálemi áldozatokat

Arafat szerint a palesztinok egyre elszántabbak

2001. 08. 10., 14:26 | Frissítve: 2001. augusztus 10., péntek 22:37

A béke minden reménye elveszni látszik a Közel-Keleten a csütörtöki, 19 életet követelő jeruzsálemi merénylet és az azt követő izraeli megtorlás, valamint a palesztin reagálások után. Az izraeli hadsereg harci gépei péntek hajnalban nagyszabású offenzívát indítottak Ciszjordániában, Ramallahban leromboltak egy palesztin rendőrőrsöt, valamint elfoglalták és bezárták a PFSZ kelet-jeruzsálemi irodáit. Jasszer Arafat kijelentette: Izrael akciói csak eltökéltebbé teszik a palesztinokat.

Egy ördögi terv részének nevezte Jasszer Arafat az izraeli támadások kiszélesedését. A palesztin elnök szerint a kiszélesedő a szaporodó és egyre erélyesebb izraeli támadások csak erősebbé és elszántabbá teszik a palesztinokat.

Arafat szavai azután hangoztak el, hogy Izrael elszánt megtorló akciókba kezdett a csütörtöki jeruzsálemi merényletet követően. Mint ismert, öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy zsúfolt pizzériában, 19 emberéletet kioltva.

Az izraeli biztonsági kabinetnek a megtorló akciókat megelőző ülésén éles vita pattant ki Ariel Saron miniszterelnök és Simon Peresz külügyminiszter között a csapások mértékéről, de péntek hajnalban megindultak a támadások. A hadsereg harci repülőgépei Rámalláhban leromboltak egy rendőrőrsöt, támadást intéztek a palesztin tévé és rádió épülete ellen. Ezen kívül izraeli rendőrök biztonsági egységekkel együtt elfoglalták és bezárták a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) kelet-jeruzsálemi irodáit.

A PFSZ-főhadiszállás elfoglalását elítélte az Egyesült Államok. Washington szerint a lépés politikai eszkalációt jelent, hisz "az Orient House régtől fogva az izraeliek és a palesztinok közötti politikai párbeszéd és megbékélés fontosságát jelképezi".

A csütörtöki gyilkos akció nemzetközi felháborodást váltott ki. A világ vezető hatalmai nyilatkozatban ítélték el a támadást, és az erőszak leállítását követelték a palesztin vezetőtől. Az arab világban azonban az izraeli megtorló akciók váltottak ki nagyon nagy felháborodást.

hirdetés

N; N;
hirdetés