Külföld

Palesztin 'kollaboránsokat' végeztek ki

2002. 04. 01., 16:57 | Frissítve: 2002. április 01., hétfő 17:07

Ciszjordánia három városában hétfőn palesztin fegyveresek 11 olyan palesztin foglyot öltek meg, aki ellen Izraellel való együttműködés miatt folyt eljárás.

A gyilkosságokat az izraeli hadműveletek ciszjordániai kiszélesítésével párhuzamosan hajtották végre. Biztonsági források és szemtanúk szerint Túl-Karm városában két álarcos palesztin fegyveres hatolt be a palesztin biztonsági szolgálatok egyik épületébe, és nyolc olyan foglyot lőtt agyon, akiket Izraellel való együttműködéssel gyanúsítottak.

Akadály nélkül

Az esetről beszámolva biztonsági források elmondták: az épületet őrző palesztin biztonsági tisztek elhagyták őrhelyüket, miután úgy értesültek, hogy izraeli harckocsik közelednek a város felé. A merénylők így akadály nélkül juthattak be az épületbe. Az áldozatok holttestét ezután kivonszolták az úttestre, ahol több száz palesztin bámészkodó gyűlt össze.

Egybehangzó jelentések szerint ez a legnagyobb, állítólagos kollaboránsok ellen elkövetett gyilkosság a második intifáda másfél évvel ezelőtti kezdete óta.

A börtönőrök végeztek velük

A közeli Kalkilija városban - amelyet az éjjel újra elfoglalt az izraeli hadsereg - két huszonéves férfi szitává lőtt holttestét találták meg az utcán. Palesztin biztonsági források közlése szerint a több mint egy éve őrizetben tartott két férfivel - akik ellen vádat is emeltek Izraellel való együttműködés miatt - börtönőreik végeztek.

Egy harmadik, szintén kollaboránsgyanús huszonéves fiatalember holttestére Betlehem város központjában találtak rá. A szélsőséges fegyveres szervezetként ismert Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai közleményben tudatta a palesztin rendőrséggel: áldozatukat azután ölték meg, hogy rajtakapták, amint e-mailben küldött információkat az izraelieknek.

Hírügynökségek rámutatnak, hogy az izraeli-palesztin fegyveres összecsapások fokozódásával párhuzamosan már márciusban ugrásszerűen megnőtt az állítólagos kollaboránsok ellen elkövetett gyilkosságok száma. A második palesztin intifáda másfél éve alatt - 2000 szeptemberétől 2002 március végéig - összesen 24 állítólagos kollaboránst öltek meg, de közülük tízzel márciusban végeztek. Ehhez jönnek a hétfőn meggyilkolt áldozatok.

hirdetés

N; N;
hirdetés