Külföld

A palesztinok is felelősek a dzseníni áldozatokért

Nem történt mészárlás a menekülttáborban

2002. 08. 01., 11:17 | Frissítve: 2002. augusztus 01., csütörtök 11:55

Mind az izraeliek, mind a palesztinok felelősek a dzseníni menekülttábor elleni áprilisi offenzíva polgári áldozataiért - állapította meg az ENSZ tényfeltáró vizsgálata. Bár a palesztinok korábban áldozatok százairól beszéltek, az összesen 52 palesztin áldozat fele volt civil. A vizsgálat elítélte Izraelt is, amiért a mentősöket sem kímélte akciója során.

Mindkét oldalt felelőssé teszi a polgári lakosság életének veszélyeztetése miatt az izraeli hadsereg áprilisi, tíznapos dzseníni offenzíváját vizsgáló ENSZ-jelentés - jelentette a BBC. A vizsgálat cáfolta a palesztinok állításait, miszerint az izraeli hadsereg több száz palesztin polgári személyt mészárolt volna le az akció során.

52-23

Az offenzívában 52 palesztin - köztük több civil - és 23 izraeli katona vesztette életét. A vizsgálat elítéli a palesztin terroristákat, amiért fegyvereseiket és felszereléseiket lakóövezetekben helyezték el, feleslegesen kockáztatva ezzel a helyiek életét. A palesztin hatóságnak a nemzetközi jog alapján mindent el kellene követnie a polgári lakosság védelméért és a terrorakciók megakadályozásáért - figyelmeztet a jelentés.

Izraeli kormányzati vélemény szerint 28 öngyilkos merényletet terveztek meg és követtek el a dzseníni menekülttáborban is működő terrorista csoportok. A vizsgálat egyébként az izraeli hadsereg akcióit is elítélte, amiért az helikopterekkel, tankokkal és buldózerekkel támadta a sűrűn lakott területet - szenvedést okozva ezzel a menekülttábor lakóinak.

Nem kímélték a mentősöket

Az elrendelt kijárási tilalom miatt minden ötödik palesztin éhezett - emeli ki a jelentés. Nem tartotta továbbá tiszteletben a hadsereg a humanitárius és a mentőszolgálatok munkatársainak semlegességét, és ambulanciákat is támadott. Bár egyes arab vezetők abban bíztak, hogy a vizsgálat elégséges indokot ad majd arra, hogy Saron ellen háborús bűnök elkövetése miatt eljárást indítsanak, a vizsgálat ehhez nem szolgáltatott bizonyítékot.

Izrael nem segítette a jelentés elkészültét

A jelentést Kofi Annan ENSZ-főtitkár kezdeményezte arab vezetők kérésére. Egy tényfeltáró csoport már korábban is munkába állt volna, ennek működését Izrael azonban megakadályozta. Az izraeliek a mostani jelentés elkészültét sem segítették, az az ENSZ és a térségben tartózkodó segélyszervezetek munkatársai, valamint a helyi lakosok beszámolói alapján készült. A jelentést hivatalosan csütörtökön ismertetik, az izraeli és a palesztin hivatalos szervek csak ezután kívánják kommentálni a tartalmát.

hirdetés

N; N;
hirdetés