Külföld

Öngyilkos merénylet Jeruzsálem belvárosában

Felfüggesztették a tűzszüneti tárgyalásokat

2002. 03. 21., 21:33 | Frissítve: 2002. március 21., csütörtök 21:48

Felfüggesztették az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, miután délután hárman életüket vesztették és ötvenen megsérültek egy Jeruzsálemi öngyilkos merényletben.

Csütörtök délután erőteljes robbanás söpört végig a Ben Yehuda piac közelében King George utcában, Jeruzsálem egy forgalmas bevásárlóutcájában. Az öngyilkos merényletben - a merénylővel együtt - hárman életüket vesztették, ötvenen pedig megsérültek (közülük öten súlyos állapotban vannak). A terrorakció végrehajtója palesztin források szerint a Jasszer Arafat vezette Fatah katonai szárnya, az al-Aksza Mártírjai tagja volt - többen pedig-e szervezet nevében vállalták az akciót.

Megszakadt a párbeszéd

Az amerikai közreműködéssel tető alá hozott izraeli-palesztin biztonsági tárgyalásokat a robbantás hírére felfüggyesztették.

Az izraeli kormányzat egyértelműen a palesztin vezetőt tette felelőssé a terrorakcióért. "Az al-Aksza brigádokat Arafat pénzeli, ő adja az utasításokat is." - fogalmazott Ranaan Gissin, izraeli kormányszóvivő.

A palesztin tárgyalókat vezető Szaib Erakat közölte: Arafat elítéli "az ártatlan izraeliek meggyilkolását" és "üldözni fogja a felelősöket". Kifejtette: a merénylet az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja, Anthony Zinni tábornok erőfeszítései elleni szabotázsakció volt. Erakat kétségbe vonta, hogy az akció mögött az al-Aksza állna - mint mondta: a szervezet hivatalosan nem vállalta a felelősséget.

Kevesebb, mint száz százalék

A merényletet követően a Bush-kormányzat a megsemmisítendő terrorcsoportok közé vette az al-Aksza Mártírjait - közölt a CNN-nel egy vezető tisztségviselő. Az Egyesült Államok ez esetben a korábban elfogadott cselekvési tervnek megfelelően befagyasztatja bankszámláit és megkísérli elvágni a szervezet pénzügyi forrásait.

Amerikai állaspont szerint a tűzszüneti tárgyalások során a palesztin fél nem tett száz százalékos erőfeszítéseket az erőszak megfékezésére. A Zinni vezette tárgyalások három hónapja folynak - robbantást megelőző ülés három órára nyúlt.

A tervek szerint vasárnap találkozórak kerülne sor Dick Cheney, amerikai alelnök és Jasszer Arafat palesztin vezető között - ennek megrendezése Anthony Zinni azzal kapcsolatos mérlegelésétől függ, hogy a palesztin fél teljesítette-e az egykori CIA igazgató, George Tenet által kidolgozott tűzszüneti terv értelmében rá háruló biztonsági intézkedéseket. Cheney látogatásával az amerikai diplomácia ezek végrehajtására próbálta a presszionálni Arafatot a jövő heti bejrúti Arab Liga értekezletet megelőzően.

hirdetés

N; N;
hirdetés