Külföld

Autóbuszra támadtak a palesztin szélsőségesek

Legkevesebb hét halottja van az újabb merényletnek

2002. 07. 16., 15:03 | Frissítve: 2002. július 16., kedd 16:59

Mintegy hét halottja és huszonöt sebesültje van a kedd délutáni izraeli merényletnek. A mostani a legsúlyosabb támadás az összesen 26 áldozatot követelő június közepi jeruzsálemi kettős bombamerénylet és az azt követő katonai megszállás óta.

Mintegy hét halottja és huszonöt sebesültje van egy izraeli buszt ért palesztin támadásnak - adta hírül a BBC. A ciszjordániai Emanul telep mellett palesztin fegyveresek nyitottak tüzet az izraeli buszra. A busz közelében egy bomba is felrobbant, a fegyveresek csak ezt követően kezdték lőni a járművet - jelentette az AP.

A szemtanúk leírása szerint a támadók izraeli katonai egyenruhát viseltek - írja a BBC. A három támadó a támadás után Náblusz felé menekült. A támadásért egyelőre egyik palesztin terrorszervezet sem vállalta a felelősséget. "A támadás újabb bizonyíték arra, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is a terrort tartja legfőbb eszközének" - nyilatkozta a támadást követően David Baker izraeli kormányszóvivő az AP-nek. A palesztinok részéről egyelőre nem érkezett reakció a merényletre.

Három fegyverest keresnek

Az izraeli rendőrség három fegyverest keres - jelentette az izraeli katonai rádió. A támadásban a buszon utazókon kívül sérüléseket szenvedtek az autóbusz mögött haladó autó utasai is. Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint több sérült állapota is súlyos - jelentette a CNN.

A mostani a legsúlyosabb merénylet a június 18-19-i, összesen huszonhat áldozatot követelő jeruzsálemi kettős merénylet óta. Akkor az izraeli hadsereg gyakorlatilag Ciszjordánia újbóli megszállása mellett döntött. Nyolc palesztin fennhatóságú városban teljes kijárási tilalmat rendeltek el. A tilalmat szombaton időlegesen feloldotta az izraeli kormány, ám egy öngyilkos merényletre készülő palesztin fegyveres elfogása után vasárnap ismételten bevezették.

A támadás közvetlenül az Egyesült Államok, az Európai Unió Oroszország és az ENSZ "közel-keleti kvartet" néven is emlegetett tárgyalásait megelőzően történt. A négyek Bush közel-keleti rendezési tervét tárgyalnák.

hirdetés

N; N;
hirdetés