Külföld

Izrael ezentúl megszállással válaszol a terrorra

2002. 06. 19., 10:56 | Frissítve: 2002. június 19., szerda 11:23

Izrael elfoglalja, és addig irányítása alatt tartja a Jasszer Arafat Palesztin Hatósága kormányozta területeket, amíg be nem fejeződnek a terror támadások. Izrael ezentúl megszállással válaszol minden merényletre- jelentette be az izraeli kormány.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és a kormányzati főtisztviselők kedd éjjeli megbeszélésükön arról döntöttek, hogy Izrael bevonul a Palesztin Hatóság bizonyos területeire, és a terror befejezéséig megszállva tartja azokat. A hivatalos közlemény azt is hozzáteszi, hogy változás lesz Izrael palesztin politikájában: ezentúl minden egyes terrorcselekményre a Palesztin Hatóság újabb területeinek elfoglalása lesz a válasz. A kormány tájékoztatása szerint a hadműveletek a "gyilkos szervezetek" felszámolását szolgálják.

Véres merénylet Jeruzsálemben

Tizenkilenc ember vesztette életét és több mint 50 megsebesült, amikor egy öngyilkos palesztin merénylő felrobbantotta magát egy utasokkal teli buszon Jeruzsálemben kedden. A robbanás letépte a busz tetejét, és kitörte az ablakait. Az áldozatok főként tanulók, és irodai dolgozók voltak. Röviddel merénylet után a helyszínre érkezett Saron is, aki a palesztin vezetőséget hibáztatta. A merényletért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget. A támadást a nabluszi egyetem egyik iszlám tanulmányokat folytató hallgatója hajtotta végre. A Palesztin Hatóság elhatárolta magát a terrortámadástól, és kijelentette, hogy soha nem támadnak civilekre.

Izraeli hadműveletek

Izraeli tankok és harckocsik vonultak be kedden a terroristák központjának tartott ciszjordániai Dzsenin városába. Jelentések szerint heves tűzharcok folytak a városban. Dzseninben négy, Nabluszban három, Betlehemben három és Hebronban is három palesztint tartóztatott le az izraeli hadsereg, őket terrorcselekmények elkövetésével vádolják. Palesztin források szerint a Gáza-övezetben izraeli tankokból kilőtt lövedékek hét embert sebesítettek meg.

Jasszer Arafat Palesztin Hatóságának egyik tanácsadója elítélte Izrael Ciszjordánia megszállására vonatkozó terveit, és nyílt inváziónak és agressziónak nevezve azokat. Egy másik tanácsadó szerint "semmi új nincs Izrael politikájában". A palesztin munkaügyi miniszter szerint napi öt palesztint öltek meg az izraeliek az elmúlt hónapokban a hadműveletek során. Szerinte megoldást csak az hozhat, ha az "Egyesült Államok vezette nemzetközi közösség" kidolgoz valamiféle rendezési tervet.

Védelmi kerítés

Izrael megkezdte annak a 350 kilométer hosszú kerítésnek az építését, amely Izrael és az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia határára terveztek, hogy az öngyilkos merénylőket távol tartsák az országtól. A kerítés falakat, árkokat, járőrutakat is magában foglalna, valamint elektronikus megfigyelő eszközökkel is felszerelnék. Az építmény 200 millió dolláros költséggel épülő első 110 kilométeres szakaszát egy éven belül adják át - jelentette a CNN.

hirdetés

N; N;
hirdetés