Külföld

Arafat: Rabin gyilkosai irányítják Izraelt

A palesztin vezető nem érzi úgy, hogy Bush félre akarná állítani

2002. 07. 12., 12:06 | Frissítve: 2002. július 12., péntek 13:21

A palesztin nép elvitathatatlan joga, hogy Arafatot vezetőjének válassza - derült ki a palesztin elnök CNN-nek adott interjújából. Arafat szerint Bush nem utalhatott leváltására, hiszen "nem is említette" a nevét. Powell külügyminiszter szerint a "célzás egyértelmű" volt. Arafat szerint Izraelt most az a fanatikus csoport irányítja, amelyik megölte Jichák Rabin miniszterelnököt.

"Senki nem hagyhatja figyelmen kívül a palesztin népet és jogát vezetői szabad megválasztására" - nyilatkozta a CNN-nek adott interjújában Jasszer Arafat palesztin vezető. Mint mondta, céljai megvalósításában Bush amerikai elnök jelentős segítséget nyújthat neki. Bár Bush június 24-i, az Egyesült Államok új közel-keleti politikáját részletező beszédében Arafat leváltását sürgette, a palesztin elnök másképp látja a helyzetet.

"Sohasem említette a nevem"

"Ez nincs így, hivatalosan nem követelték távozásomat. Soha nem is említette a nevemet" - mondta Arafat. Bush beszédét követően külügyminisztere elmondta: bár az elnök nem említett nevet, a "célzás egyértelmű".

Arafat tankokkal körülzárt rámalláhi főhadiszállásán adott interjút az amerikai hírcsatornának. A palesztin vezető az épület egyetlen épségben maradt szobájában egy matracon alszik, és egy itt leterített szőnyegen imádkozik. Az izraeli hadsereg egy hónapja, a 26 halálos áldozatot követelő kettős jeruzsálemi merénylet óta tartja ismét ostrom alatt a rámalláhi épületet.

Béke a jóbaráttal

A kérdésre, hogy nem érzi-e magát elszigeteltnek, a palesztin vezető kifejtette: Saron izraeli miniszterelnök hibát követ el, mert nem érti, hogy képtelen megakadályozni őt ténykedésében. "A népem és az ügyem a legfontosabb, illetve utunk a béke felé, amit Rabin barátommal kötöttem" - nyilatkozta Arafat a CNN-nek. "Soha nem tudom elfelejteni, hogy a barátomat egy fanatikus csoport ölte meg, és hogy ez a csoport az, amelyik most Izraelt irányítja" - jelentette ki interjújában a vezető.

Arafat 2000 novemberében nem fogadta el Ehud Barak akkori izraeli miniszterelnök békeajánlatát, amelyet megelőzően kirobbant a második intifáda. A palesztin vezető szerint Saron kettejük közötti személyes párbajnak fogja fel a közel-keleti helyzetet, annak ellenére, "hogy nem csak a palesztinok, de az izraeliek nagy része is a bátrak békéje mellett áll".

Elítéli és pénzzel támogatja a merényleteket

Interjújában Arafat elítélte az öngyilkos merényleteket. "Ellenzem a merényleteket, mindent megteszek elkerülésükért. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy népem ugyanilyen problémákkal, ugyanilyen gyilkosságokkal küzd" - próbált az egyes feltevések szerint az öngyilkos merényleteket elkövető terroristacsoportokat - köztük a Fatah nevű mozgalmához köthető al-Aksza Mártírjainak Brigádját - pénzzel is támogató vezető párhuzamot húzni az öngyilkos merényletek és az izraeli hadsereg akciói között.

hirdetés

N; N;
hirdetés