Külföld

Orosz rakétákkal lőttek az izraeli gépre

2002. 11. 29., 07:14 | Frissítve: 2002. november 29., péntek 12:53

A terroristák SAM-7-es rakétáinak elöregedett indítószerkezete menthette meg a Mombaszából felszálló izraeli gépet - vélik a szakértők. A két rakéta csak méterekkel kerülte el a Boeing 757-est. A támadásokért egy eddig ismeretlen szervezet, a Palesztina Hadserege vállalta a felelősséget, a hatóságok azonban továbbra is az al-Kaidára gyanakszanak.

Orosz gyártmányú föld-levegő rakétákkal vették célba a kenyai Mombasza repülőteréről felszálló izraeli utasszállító gépet. "A merénylők SAM-7-es rakétákat lőttek ki, és valószínűleg csak azért hibázták el célpontjukat, mert elöregedett indítószerkezetet használtak" - jelezték biztonsági szolgálatok pénteken Mombaszában a dpa szerint.

Kutatnak

A kenyai rendőrség és izraeli titkosszolgálat folytatta a kutatást a két "arab kinézetű" férfi után, aki két rakétát lőtt ki az izraeli Boeing 757-esre. A pilóták szerint a rakéták alig néhány méterrel kerülték el a gépet, amelynek fedélzetén 264 utas és 11 főnyi személyzet tartózkodott. A hatóságok pénteken egy újabb arab származású gyanúsítottat vettek őrizetbe. A kenyai rendőrség munkáját izraeli és amerikai nyomozók is segítik.

Újabb áldozatot találtak

A rakétatámadással egyidőben elkövetett mombaszai szállodarobbantás ártatlan áldozatainak száma időközben 12 főre emelkedett, közel nyolcvan ember szenvedett sérüléseket. A merényletnek három izraeli áldozata volt, köztük két kislány.

A merénylettel kapcsolatban letartóztatott két arab férfi kihallgatása még folyamatban van, a támadásokért az eddig ismeretlen Palesztina Hadserege nevű csoport vállalta a felelősséget bejrúti közleményében. Kenyai és izraeli források azonban valószínűsítik, hogy a robbantásért és a rakétatámadásért az al-Kaida vagy egy vele szövetséges terrorszervezet tehető felelőssé.

Megtorlás

A Likud-tömb csütörtöki miniszterelnök-jelölt választásán nagy többséggel győző Ariel Saron komoly megtorlást helyezett kilátásba a kenyai támadásokért és az ugyancsak csütörtökön végrehajtott észak-izraeli lövöldözésért. A miniszterelnök-jelölt választást Saron a szavazatok 55,88 százalékát megszerezve nyerte, Binjamin Netanjahu 40,08 százalékot, az ultrajobboldali Mose Feiglin 3,46 százalékot kapott.

A palesztinok szerint nem ők voltak
Nem palesztin szervezet követte el a kenyai kettős merényletet - véli Nabil Saat palesztin miniszter. Minden bizonyíték a kezében van arra, hogy a két kenyai terrorcselekmény nem palesztin szervezet műve. A pokolgépes akciót egy magát Palesztina Hadserege néven azonosító szervezet vállalta magára bejrúti közleményében. Az AFP libanoni kormányforrásból úgy értesült, hogy a közlemény fiktív csoporttól származik, ilyen nevű szervezet nincs, de ha mégis, akkor nincs bejrúti irodája.
hirdetés

N; N;
hirdetés