Külföld

Az arab csúcs békét ajánl Izraelnek

Több arab vezető távollétében kezdődik az arab csúcs

2002. 03. 27., 14:50 | Frissítve: 2002. március 27., szerda 16:40

Arafat mellett a jordán király és az egyiptomi elnök sem vesz részt a szerdán kezdődő arab csúcsértekezleten. Arafat a palesztinok szerint az izraeli zsarolás miatt marad távol - a Saron-kormány azonnali tűzszünet elrendelését várta a palesztin vezetőtől. Az egyiptomi és a jordán külügyminiszter szerint az arab világ történelmi ajánlatot kíván tenni Izraelnek.

Több arab vezető is távol marad a szerdán kezdődő bejrúti arab csúcsértekezlettől. Jasszer Arafat palesztin vezetőt Izrael nem engedte el a találkozóra, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Abdullah jordán király maga döntött a távolmaradás mellett. Az utóbbi két államfő nem adott ki hivatalos indoklást távolmaradásával kapcsolatban.

Sértődés Arafat miatt?

Az egyiptomi elnök feltételezések szerint Arafat elnök kikényszerített távolmaradása elleni tiltakozásként marad távolt - jelentette a BBC kairói tudósítója. A jordán király a jelentések szerint biztonsági okokból döntött a távolmaradás mellett - írja a CNN. A távolmaradás ellenére mind az egyiptomi, mind a jordán külügyminiszter - ez a két ország áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban Izraellel - jelezte, hogy az arab vezetők történelmi üzenetet kívánnak küldeni Izraelnek.

Kivonuló palesztinok
Kivonult a palesztin küldöttség a bejrúti arab csúcsról, mert a libanoniak megakadályozták meg Jasszer Arafat beszédének sugárzását -jelentette a Reuters. A delegátus szerint a többi arab ország hozzájárult a lejátszáshoz, de a libanoniak csak kifogásokat hoztak fel. Egy libanoni forrás szerint azonban Szíria felelős a beszéd sugárzásának elmaradásáért. Jasszer Arafat beszédét az al-Dzsazíra közvetítette.
Mi vagyunk a megszállás, a betelepítés és a terror áldozatai - mondta beszédében a palesztin vezető. Arafat kifejtette: a palesztinok ellenzik a bármelyik oldal polgárai elleni támadásokat, Izrael politikáját pedig a terror legdurvább formájának nevezte.
Az arabok békét akarnak

Az üzenet véget vethet a közel-keleti konfliktusnak, Izrael hivatalos elismerése mellett az ország biztonságát is garantálná. Üzenjük az összes izraeli embernek, hogy készen állunk a békére - nyilatkozta Marwan Muasher jordán külügyminiszter a CNN-nek. Az értekezlet leginkább várt eseménye Abdullah szaúdi koronaherceg béketervének ismertetése, amit a herceg személyesen kíván megtenni.

A béketerv szerint az arab országok elismerik Izraelt, és szavatolják biztonságát, amennyiben az kivonul az 1967-ben megszállt területekről, és elismeri a Kelet-Jeruzsálem központú palesztin államot és a menekültek visszatérési jogát. Az amerikai illetékesek - Bush amerikai elnök a terv támogatója - attól tartanak, hogy a három tekintélyes vezető távol maradása miatt szerint könnyen megmerevedhetnek az álláspontok a bejrúti megbeszéléseken.

A palesztinok szerint Izrael zsarol

Arafat távolmaradásáról kedd késő éjszaka döntött a Palesztin Hatóság, miután Saron izraeli miniszterelnök kijelentette: még nem érett meg a helyzet arra, hogy Arafat elmehessen az arab csúcsra. Izrael azonnali tűzszünet kihirdetéséhez kötötte Arafat utazását, ezt azonban a Palesztin Hatóság zsarolásnak nevezte - írja a BBC.

Saron éreztette, amennyiben Arafat elmegy az értekezletre, és ez idő alatt merényletet követnek el Izraelben, fenntartja magának a jogot arra, hogy ne engedjék vissza a palesztin vezetőt Ciszjordániába. A CNN szerint Arafat várhatóan videó-üzenetben mondja el beszédét a csúcsértekezleten. Bár a palesztinok elvárták volna, Bush nem volt hajlandó elítélni az izraeli politikát. Véleménye szerint Izraelnek jogában áll bármilyen döntést hozni. Szóvivője útján arra szólította az arab csúcsértekezlet résztvevőit, hogy Arafat távollététől függetlenül végezzék munkájukat.

hirdetés

N; N;
hirdetés