Külföld

Titkos tárgyalások a szent helyek feletti ellenőrzésről

Újabb összecsapások a Gáza-övezetben

2000. 12. 17., 14:16 | Frissítve: 2000. december 24., vasárnap 18:37

Jasszer Arafat palesztin elnök vasárnap Gázában bejelentette, hogy a közeli napokban palesztin és izraeli küldöttség utazik Washingtonba az amerikai kormányzattal folytatandó tárgyalások végett. Az izraeli külügyminiszter vasárnap tárgyalásokat kezdeményezett magas rangú palesztin vezetőkkel a közel-keleti békefolyamatról. Ben Ami kompromisszumos javaslattal állt elő a Mecsetek tere fölötti ellenőrzés kulcskérdésében. Az izraeli rádió szerint az ország kész biztosítani egy majdani palesztin államnak a Mecsetek tere kezelésének jogát, de nem fogad el teljes palesztin rendelkezést a tér fölött. Közben a Gáza-övezetben újabb összecsapások voltak két palesztin áldozattal.

Jasszer Arafat palesztin elnök vasárnap Gázában bejelentette, hogy a közeli napokban palesztin és izraeli küldöttség utazik Washingtonba az amerikai kormányzattal folytatandó tárgyalások végett. Nem kizárt egy találkozó Ehud Barak izraeli kormányfővel sem, ha jól elő tudják készíteni - tette hozzá. A megbeszélések témája a közel-keleti békefolyamat felújításának lehetősége. Palesztin részről közölték, hogy a palesztin küldöttség keddre tervezi az indulást. A találkozót állítólag Dennis Ross amerikai különmegbízott és Arafat marokkói tárgyalásain beszélték meg. Jasszer Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter viszont nyilatkozatában azt hangsúlyozta, a látogatásnak az a célja, hogy lássák, változott-e az izraeli álláspont. Mindamellett ő is kizárta háromoldalú - az Egyesült Államokat közvetlenül bevonó - megbeszélések lehetőségét. Ennek szerinte előfeltétele palesztin-izraeli megállapodás aláírása.

Slomo Ben Ami vasárnap nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak, miután titokban a hajnali órákban magas rangú palesztin vezetőkkel találkozott - köztük a Gáza-övezet biztonságáért felelő Mohammad Dahlannal - és utalást tett egy áthidaló megoldásra a kelet-jeruzsálemi Mecsetek terével kapcsolatban. A kérdéses hovatartozású tér a Siratófal miatt a legszentebb zsidó helynek számító Templomhegyen áll - mecseteit izraeli katonák őrzik, de egy palesztin kulturális szervezet, a Vakf kezelésében áll.

Harc a szent helyekért

A Siratófal
A tartós béke erőfeszítések részben azért fulladnak sorozatban kudarcba, mert mindeddig nem sikerült olyan megoldást találni, amely egyszerre biztosítaná a palesztinoknak és a zsidóknak a jogot és felügyeletet a szent helyekhez.

"Hivatalosan szuverén módon rendelkezünk a Templomhegy feletti ellenőrzés jogával, valójában azonban túszai vagyunk a hegynek – elemezte a helyzetet mostani nyilatkozatában Ben Ami. - Olyan megoldást kell találnunk, amely kifejezi a zsidó nép és a Templomhegy közötti sajátos kapcsolatot. A Siratófalnak természetesen kizárólagos izraeli fennhatóság alatt kell maradnia."

A rádió kommentátora az AFP jelentése szerint úgy értelmezte a nyilatkozatot, hogy Izrael kész biztosítani egy majdani palesztin államnak a Mecsetek tere kezelésének jogát, de nem fogad el teljes palesztin rendelkezést a tér fölött. "Meg kell találni a megoldást, végérvényessé tenni a jelenlegi helyzetet és a helyszín ellenőrzését" - szögezte le Ben Ami.

Az USA-nak nincs javaslata

A külügyminiszter tagadta, hogy az Egyesült Államoknak is lenne kompromisszumos javaslata e téren. Kijelentette azonban, hogy izraeli részről még lehetséges a javaslatok finomítása. Ben Ami egyben állást foglalt a végleges megoldás szükségessége mellett, szemben azokkal a javaslatokkal, amelyek egy újabb átmeneti egyezményt helyeznek előtérbe.

A Sziklatemplom
Gilád Ser, Ehud Barak kormányfő kabinetfőnöke ugyancsak vasárnapi rádiónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető is gyorsan meg kíván állapodni, még Bill Clinton amerikai elnök mandátumának január végi lejárta előtt.

Gyilkosság, merénylet

Mindeközben pokolgépes merénylettel meggyilkolták a Fatah palesztin mozgalom egyik aktivistáját. A Jasszer Arafat vezette szervezet szóvivője szerint a 28 éves Szami Malabe a Jeruzsálemtől északra lévő Kalandia menekülttábor közelében halt meg. Palesztin forrás annak a véleményének adott hangot, hogy a szervezet aktivistájával izraeliek végeztek, bár a kép még nem pontos. Az áldozat arca és keze teljesen összeégett. Feltételezések szerint a menekülttábor közelében éjszaka valahová kihívták Malabét, és valamilyen álcázott robbanószerkezetet adtak át neki.

A Gázai övezet déli részén ugyanakkor izraeli katonák lelőttek két palesztint. Szemtanúk és kórházi források közölték, hogy az incidens Ráfah közelében, a Gázai övezet és Egyiptom közötti átkelőnél történt. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy nincs tudomása sem összecsapásokról, sem halottakról.

hirdetés

N; N;
hirdetés