Külföld

Izrael félretenné Arafatot

Megelőzni és megölni őket - határozta meg a taktikát Saron

2002. 05. 08., 15:26 | Frissítve: 2002. május 08., szerda 18:06

A terroristák elleni fellépésre szólította biztonsági alakulatait Arafat palesztin vezető a keddi öngyilkos merénylet után. Az amerikai látogatását megszakító Saron szerint Arafat felel a tizenhét áldozatot követelő akcióért. Aki az életünkre tör, azt megöljük - jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Tegyenek meg mindent a terrorista támadások megelőzésére - szólította fel a palesztin biztonsági erőket Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke a keddi, tizenhét ember életét követelő öngyilkos merénylet után szerdán. Ariel Saron amerikai látogatását megszakítva tért vissza Izraelbe, ahol a kormány válságülésén vett részt.

Arafat nemzetközi segítséget kér

A keddi támadás volt a legtöbb halálos áldozatot követelő öngyilkos akció azóta, hogy Izrael márciusban offenzívába kezdett a ciszjordániai palesztin települések ellen. Nem sokkal azután, hogy Saron távozott Washingtonból újabb öngyilkos merényletet követtek el. A Haifa közelében, egy útkereszteződésben elkövetett akciónak a merénylőn kívül nincs áldozata - írta a BBC.

A tel-avivi merényletet elítélő beszédében Arafat kijelentette: elkötelezett híve az Egyesült Államok terrorizmus elleni harcának. A palesztin vezető a nemzetközi közösség segítséget kérte, hogy fegyveres erői végrehajthassák utasításait. Arafat felhívása jelentős, bár nem vonatkozik a ciszjordániai és gázai zsidó telepesek és a hadsereg elleni harc felfüggesztésére - véli a BBC jeruzsálemi tudósítója.

Saron szerint Arafat áll az akció mögött

Saron Arafatot tette felelőssé a keddi merényletért Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. A támadás bizonyítja a Palesztin Hatóság vezetőjének valós szándékait - mondta Saron. A harc egészen addig folytatódik, amíg azok, akik azt hiszik, hogy előrehaladást lehet elérni a terror eszközeivel meg nem szűnnek létezni - idézi a CNN az izraeli miniszterelnököt.

Washingtoni látogatása alatt Saron a politikai megoldás érdekében Arafat félretételéről kívánta meggyőzni Bush amerikai elnököt. Izrael nem enged a zsarolásnak, aki életünkre tör, azt megelőzzük és megöljük, mielőtt bármit tehetne - jelentette ki Saron az amerikai elnökkel folytatott találkozója után.

Katonai ellencsapás?

Saron válságtanácskozásra hívta kabinetjét a Ben Gurion reptérre, ahol az izraeli válaszlépés részleteit kívánják megtárgyalni. Ciszjordániából érkezett jelentések szerint az izraeli hadsereg alakulatai bevonultak egy Jerikó közeli faluba, ahol több száz embert gyűjtöttek össze - írja a BBC. Jerikót eddig elkerülte a hadsereg március óta tartó ciszjordániai offenzívája.

hirdetés

N; N;
hirdetés