Külföld

Buszrobbantás Tel-Avivban

2002. 09. 19., 13:29 | Frissítve: 2002. szeptember 19., csütörtök 17:15

A merénylővel együtt legalább hat ember vesztette életét és 52 megsebesült csütörtökön, amikor öngyilkos támadást hajtottak végre egy tel-avivi buszjáraton.

A robbantás az Allenby utcai zsinagógánál történt helyi idő szerint 13 órakor. Az eddigi vizsgálatok szerint egy palesztin férfi követett el öngyilkos merényletet. A támadásban a merénylővel együtt hatan meghaltak, ötvenketten megsebesültek.

A Dzsihád vállalta felelősséget

Az egy nappal korábbi merényletért az iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget. Akkor egy öngyilkos merénylő egy észak-izraeli buszmegállóban robbantotta fel magát és egy izraeli rendőr életét vesztette. A dzsihád közleményében az állt, hogy ezzel arra akarták figyelmeztetni Ariel Saron miniszterelnököt, hogy a palesztin ellenállás még nem ért véget.

A merényletet a libanoni háború alatt a szabrai és satilai menekülttáborokban történt mészárlás huszadik évfordulójára időzítették. Akkor a Libanoni Keresztény Milicia fegyveresei rengeteg palesztint, többségében nőket és gyermekeket lőttek le. Egy későbbi izraeli vizsgálat az akkor még izraeli hadügyminiszter Ariel Saront is felelősnek találta a mészárlásért, mert nem akadályozta meg azt.

Csütörtök reggel egy tízéves palesztin kisfiút lőttek agyon izraeli tankok Ramallahban. A gyerek csak apjának akart cigarettát venni a közeli boltban amikor mellbe lőtték.

A béketárgyalások feltételei

Az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok több feltételezhetően öngyilkos merényletre készülő palesztint tartóztattak fel. Saron továbbra is az erőszak teljes leállítását követeli, míg Arafat az izraeli csapatok teljes kivonásához ragaszkodik, jelentette a BBC.

hirdetés

N; N;
hirdetés