Külföld

Tömegoszlatás a Templom hegyen

Összecsapások Dzsenínben is

2002. 10. 04., 19:34 | Frissítve: 2002. október 04., péntek 21:06

Izraeli katonák pénteken Jeruzsálemben megrohamozták a Haram as-Sarifot, azaz a Templom hegyet, miután palesztinok kövekkel dobálták meg az imádkozó zsidókat. A Mecsetek terén tüntető palesztinok szétoszlatására az izraeliek könnygázgránátot, gumibevonatú acéllövedékeket és hanggránátokat lőttek ki.

Gránátokat vetettek be azok ellen a fiatal palesztinok ellen, akik kövekkel dobálták meg a Nyugati fal - a Siratófal - tövében imádkozó zsidókat. A palesztinok közül öten könnyebben megsebesültek. Az izraeli katonák kimenekítették az imádkozó zsidókat a helyszínről, közülük senki sem sebesült meg.

A Templom hegy az iszlám vallás harmadik szent helye, itt található a Szikladóm, amely Salamom temploma, majd a második templom a helyén épült fel. A Nyugati fal a bibliai Templom egyetlen megmaradt része, zsidó zarándokhely. A két évvel ezelőtt kezdődött intifáda közvetlen előzménye az volt, hogy Ariel Saron sétát tett a Mecsetek terén.

A palesztinok szerint Jeruzsálem palesztin főváros

Tüntetések voltak pénteken a ciszjordániai Dzsenínben is, amelyet összecsapások követtek a katonák és a palesztinok között. A Gázai övezetben több mint ötezer palesztin tüntetett pénteken tiltakozva az ellen, hogy George Bush amerikai elnök a hét elején olyan törvényt írt alá, amelynek értelmében az amerikai kormány Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerné el.

A megmozduláson részt vett Ahmed Jaszin sejk, a Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezére. Gáza városban mintegy 1500 tüntető skandálta, hogy Jeruzsálem palesztin főváros. A Fatahhoz közel álló al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres szervezet egy csoportja hangszóró tudatta, hogy folytatódnak az öngyilkos merényletek Izrael ellen.

hirdetés

N; N;
hirdetés